Liga a 3-a în pandemie, între criză și nevoia unui fotbal mai bun

Liga a 3-a se apropie de finalul sezonului regulat, cu o singură etapă rămasă, până de Paști urmând a se trage linie. Bani puțini sau foarte puțini, nesiguranță, pandemie sunt factori care-și pun amprenta din plin asupra celui de-al treilea eșalon în aceste vremuri. Și totuși, nicio echipă retrasă, în ciuda costurilor crescute, generate de testările Covid-19, un fapt pe care nu l-am mai trait de ani buni.

Un sezon foarte scurt, ciudat, cu două luni în care s-a jucat turul, plus o săptămână pentru numeroasele restanțe apărute din cauza cazurilor de coronavirus, în toamnă. Încă o lună și jumătate în care se joacă returul, în primăvară. Așadar, un sezon în care 70 din cele 100 de echipe s-au exprimat în total timp de patru luni. Celelalte aproximativ 30 vor mai „lungi” perioada de „oficiale” în luna mai, cu meciuri de baraj, fie el pentru promovare sau pentru menținere. Competiția propriu-zisă durează doar o treime dintr-un an, dar, pe de altă parte, toată lumea reușește să o scoată la capăt.

„Pipeta” a discutat cu mai mulți antrenori, din Liga a 3-a sau nu neapărat din acest eșalon, pe tema formatului actual. Toți cred că este unul bun doar cât să supraviețuiască echipele și competiția în sine în această perioadă de criză, dar că pentru un fotbal sănătos este nevoie să se revină la serii cu mai multe formații. În beneficiul jucătorilor, al echipelor, al Ligii a 3-a și chiar al eșaloanelor superioare. I-am întrebat și despre folosirea cât mai multor tineri în L3, toți sunt pentru, dar cu măsură, totuși. Și toți cred că tinerii cresc mult mai bine lângă colegi cu experiență.

Ștefan Grigorie (ex-Rapid București): „Doar cât să poată rezista lumea / Mulți tineri au probleme vizibile!”

„Ținând cont de bugetele echipelor, e o soluție bună, însă din păcate nu sunt meciuri tari și fotbalul are de suferit. E doar o soluție cât să poată rezista toată lumea în această perioadă. Liga a 3-a e deja o rampă de lansare pentru foarte mulți tineri, sunt multe echipe formate din juniori sau tineri ce abia au terminat junioratul. Este un lucru bun. Dar și aici este o problemă, mulți nu pot face față din punct de vedere fizic cel puțin. Au problem vizibile, uneori este forțată această promovare în masa a jucătorilor tineri și nu poate decât să le facă rău dacă, momentan, nu pot face față. Ei pot crește lângă câțiva jucători cu experiență și randamendul lor ar fi mai bune astfel, iar procesul de adaptare mai ușor. Până la urmă, însă, totul se rezumă la situația financiară, iar eu nu văd schimbări în bine în viitorul apropiat!”.

Florin Stângă (AFC Odorheiu Secuiesc): „Vom continua cu câteva meciuri amicale, în mai / 4-5 cu experiență, 10 tineri și 5 de vârstă medie în lot”

FOTO Erdély Bálint Előd

„Clar, nu e cea mai bună soluție pentru fotbalul românesc ideea cu 10 echipe într-o serie. Un jucător are nevoie de meciuri multe, nu doar de câteva pe tur și câteva pe retur. Cred că nu exagerez dacă spun că noi am avut parte de mai multe meciuri de pregătire, în iarnă, decât am avem în acest sezon de primăvară. Vom mai completa o lună, după finalul campionatului, tot cu meciuri amicale. Referitor la tineri, cred că ei trebuie să muncească mult mai mult. S-au obișnuit cu ideea că este nevoie de ei în teren și nu mai pun osul la treabă suficient. Eu chiar sunt pentru tineri și pentru promovarea lor, dar cred că aceasta trebuie să vină natural, așa cum se întâmplă în fotbalul occidental, în majoritatea țărilor de acolo. Părerea mea este că în Liga a 3-a, într-un lot ai nevoie de 4-5 jucători cu experiență, 10 jucători tineri și alți 5 de vârstă medie. Cred că e cea mai echilibrată soluție pentru acest nivel, util atât pentru echipă ca întreg cât și pentru cei tineri, să se poată dezvolta!”.

Liviu Nicolae (SR Brașov): „Nu s-au mai retras echipe, dar se prelungește timpul în care tinerii asimilează experiență / Campionat Naținal U 23 cu număr limitat de jucători cu experiență în lot”

FOTO SR Brașov

„Din punct de vedere sportiv, acest format cu serii de 10 echipe nu este un sistem adecvat, mai ales dacă ne gândim că în eșalonul al treilea ar trebui să fie rulați jucători tineri cu perspective de a ajunge la un nivel mai înalt, iar numărul mic de meciuri le prelungește timpul de a asimila o experiență sportiva a jocului. Din punct de vedere financiar, care are de suferit la nivelul Ligii a 3-a, sunt bani foarte puțini, cred că este formatul ideal. Vedem și anul acesta că nu au existat echipe care să se retragă, chiar dacă au fost și costurile suplimentare generate de testele Covid”.

„Liga a 3-a trebuie să devină un Campionat Național U23, însă cu existența unui număr limitat de jucători experimentați în primul 11. Așa va exista un rulaj al jucătorilor tineri, iar jucătorii experimentați care ar evolua la acest nivel ar avea cel mai bun nivel sportiv, datorită numărului limitat impus. Cred ca așa va interveni selecția pentru jucătorii «under» eligibili pentru ligile superioare si de asemenea pentru cei experimentați ce nu mai pot evolua în eșaloane superioare”.

Călin Moldovan (Corona Brașov): „Valoarea unui fotbalist este dată de jocuri, 18 sunt prea puține! / «Under»-ii nu au timp să crească într-un astfel de sezon!”

FOTO Alex Nicodim

„Sistemul actual nu este cee ace trebuie pentru Liga a 3-a, cred eu. Indiferent ce se întâmplă și cum privim alte aspecte, valoarea unui fotbalist este dată de jocuri. 18 meciuri într-un sezon înseamnă foarte puțin, chiar dacă sunt câteva echipe care mai au două sau patru meciuri la baraj. Mai mult, există obligativitatea de a folosi «under»-i, dar aceștia nu au când să crească într-un sezon. S-au jucat 10 meciuri în toamnă, a urmat o pauză de patru luni, apoi vin alte opt meciuri într-o lună și jumătate. Cred că un sistem cu 14, 16 echipe este mult mai potrivit, iar echipele care sunt competitive să se înscrie. Este nevoie de o competiție cât mai sănătoasă și la Liga a 2-a și la Liga a 3-a, nu doar în prima ligă!”.

Vasile Tatarciuc (Kids Tâmpa Brașov): „Soluție bună pentru criză, nu prea ajută din punct de vedere sportiv! / Ideal e să îmbini tinerețea cu experiența!”

„În momentul de față vorbim de o soluție bună, dar de criză. Sportiv, ea nu prea ajută, însă. Pentru a crește, e nevoie de multe meciuri, ori acum avem partide puține și pauze lungi. Cât mai multe echipe într-o serie aduce o creștere a nivelului fotbalistic. Cred că e normal și benefic să fie folosiți cât mai mulți tineri la acest nivel. Liga a 3-a cred că poate fi o numai bună rampă de lansare, dar asta ține și de strategia și de obiectivele fiecărui club. Dacă vrei să promovezi, spre exemplu, nu știu câți antrenori se încumetă să joace doar cu tineri. Ideal e să îmbini tinerețea cu experiența!”.

Lucian Petre (Olimpic Cetate Râșnov): „Singurul avantaj sunt cheltuielile reduse / Nu trebuie forțate lucrurile!”

FOTO Facebook – Olimpic Cetate Râșnov (Petre Lucian, în galben)

„Avantajul este cel dat de cheltuielile reduse. Nimeni nu are bani decât, poate, pentru supraviețuire. În felul acesta, cu doar 10 echipe într-o serie, se pot menține echipele în viață. În multe locuri din țară, echipele de la acest nivel sunt la limita supraviețuirii. Dar acesta este singurul avantaj al sistemului actual. Cred că mult mai bine s-ar aplica un sistem cu serii mai puține, dar mai multe echipe în fiecare dintre ele. Nici folosirea excesivă a tinerilor nu e o soluție, aș spune. Sunt puțini jucători care se pot ridica la un anumit nivel, iar folosirea multora dintre ei înseamnă să forțezi lucrurile”.

  • 19 echipe și-au asigurat deja prezența la barajul de promovare: Foresta Suceava, Bucovina Rădăuți (Seria 1), Dacia Unirea Brăila, Oțelul Galați (Seria 2), CS Afumați, Mostiștea Ulmu (Seria 3), Steaua București, FCSB 2 (Seria 4), Corona Brașov, (Seria 5), ACSO Filiași, Vedița Colonești (Seria 6), Viitorul Șelimbăr, Măgura Cisnădie (Seria 7), Șoimii Lipova, Crișul Chișineu Criș (Seria 8), Unirea Dej, CSO Cugir (Seria 9), Minaur Baia Mare, SCM Zalău (Seria 10).
  • SR Brașov și CS Blejoi luptă pentru ultimul loc disponibil, în Seria a 5-a.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s