Procesul rezultatelor în fotbal

Am un sentiment bizar, acum când scriu aceste rânduri, poate din cauza faptului că nu am mai scris de ceva vreme pe acest blog, sau din cauza faptului că ideea pe care vreau să o expun nu va fi agreată de toată lumea. Însă chiar cred cu tărie în teoria pe care o voi explica în rândurile de mai jos, și nu mă deranjează dacă voi fi contestat, însă m-aș bucura să existe argumente, caz în care sunt convins că finalitatea va fi una constructivă.

Trăim într-o societate în care răbdarea și-a pierdut de mult locul în rând. Implicit, și în fenomenul fotbalistic asistăm la din ce în ce mai multe situații în care răbdarea a dispărut din peisaj. Bineînțeles, mă refer la rezultate, absolut toată lumea vrea rezultate. Când spun „lume” mă refer, în primul rând, la board-urile de conducere ale cluburilor, situație care poate fi extrapolată și în mediul de afaceri. Rezultate cât mai bune, cât mai repede și cât mai ieftin! Nu vorbim doar despre antrenori (sau manageri în cazul Premier League), ci chiar de jucători. Trebuie să producă rezultate, să dea randament imediat. Pentru că în ultima perioadă am avut destul de mult timp la dispoziție pentru a studia cât mai mult, m-am aplecat și asupra acestui subiect. Care sunt pilonii procesului rezultatelor în fotbal? Dacă ne uităm în imaginea de mai jos, o să vedem în colțurile triunghiului trei elemente, dar, din păcate, nu putem avea decât două în același timp.

Bun. Acum să explicăm un pic. Asta ar fi varianta ideală, să avem rezultate bune, într-un timp cât mai scurt, și cu investiții cât se poate de mici. Din nefericire, putem alege doar două din aceste elemente.

  1. Alegem Bun și Rapid. Adică rezultate bune, într-un timp cât mai scurt. Cred că este evident de ce acest obiectiv nu poate fi atins decât eliminând Ieftin. Adică e nevoie de investiții majore.

2. Alegem Bun și Ieftin. Să avem rezultate bune în condițiile în care investițiile sunt minime. În acest caz, trebuie să eliminăm Rapid, procesul va fi unul de durată și, cu siguranță, va fi unul sinuos, nicidecum liniar.

3. Alegem Rapid și Ieftin. În această situație, rezultatele bune nu au cum să apară. E drept, poate avea și hazardul rolul lui, însă noi încercăm să discutăm pe niște argumente logice, care, mă văd obligat să repet, cred că se pot aplica în orice domeniu, începând cu Formula 1 și terminând cu mediul de afaceri.

După cum v-am spus, am ajuns la aceste concluzii după ce am analizat parcursul câtorva echipe, unele chiar din Superliga. Sigur, pot fi și excepții (Chelsea este una dintre ele, au investit masiv într-un timp foarte scurt, dar nu au reușit să obțină rezultatele dorite), însă la aceste excepții cred că trebuie discutat despre cea mai prețioasă resursă de care poate dispune un club. Resursa Umană! Oamenii potriviți, la locul potrivit, în momentul potrivit. Despre asta, poate cu altă ocazie.

Un gând despre „Procesul rezultatelor în fotbal

Lasă un comentariu