Factorul mental în jocul de fotbal

După cum, probabil, toți antrenorii știu, factorul mental este vârful piramidei calităților fotbalistului profesionist. O mentalitate de campion, înlănțuită cu atitudinea de respect maxim față de acest sport, cu toate implicațiile derivate de aici, pot duce sportivul-fotbalist să cunoască performanțe deosebite.

Fotbalul este un sport colectiv, în care noi, antrenorii, trebuie să pregătim următorul joc oficial folosind în antrenamente tot lotul, însă marea provocare vine atunci când trebuie să aliniem în formația de start cei mai în formă jucători. Și aici intervine analogia cu orice sport individual, în sensul în care un sportiv bine pregătit în plan mental va da un randament maxim, lucru pe care îl vedem aplicat și în sporturile colective, în special în fotbal, pentru că, în multe momente, succesul unei echipe de fotbal constă în câștigarea duelurilor individuale. Să ne gândim la un jucător profesionist de tenis, la o competiție majoră, după 2-3 duble-greșeli consecutive. Antrenorul nu e lângă el să îl încurajeze, sî îl motiveze, adversarul jubilează când îl vede în acel moment dificil, liniștea în arenă este mormântală… EL, sportivul, este singurul care se poate ajuta în acel moment, va depăși sincopa doar prin tăria psihică de care dă dovadă! Resursele organismului uman sunt nebanuite, trebuie doar sa gasim capacitatea mentala de a le folosi intr-un procent cat mai mare.

minge-fotbal-picioare
Factorul mental este extrem de important în fotbalul de înaltă performanță.                           foto: stirialert.ro

 

Sarcina unui antrenor de a motiva echipa nu este deloc facilă. Bineînțeles, ne-am bucura cu toții să avem în stafful nostru un psiholog profesionist, care să ne ajute cu acest aspect, însă, din păcate, trăim niște vremuri în care antrenorul trebuie să se descurce cu un staff limitat, ca atare, trebuie să rezolve cât mai multe sarcini. Poate cea mai importantă este motivarea echipei, fie înainte de un sezon competițional, fie înainte de meci. Trebuie să acordăm o foarte mare atenție discursului pe care îl folosim înaintea jocurilor oficiale, la momentul respectiv concentrarea și receptivitatea sunt la cote înalte în rândul jucătorilor noștri, iar cuvintele folosite au un impact deosebit. De asemenea, antrenorul, în acele momentele cu încărcătură mare, de multe ori tensionate, de dinaintea jocurilor, este obligat să își controleze emoțiile, chiar și gestica, mimica, mesajul pe care îl transmite echipei nu este făcut doar prin discurs, ci și prin toate aceste detalii care tin de comportamentul său la momentul respectiv. Ideal ar fi să avem o atitudine degajată, dar concentrată, să folosim cuvinte prin care să transmitem informații concise și să subliniem aspectele forte ale echipei noastre, nu vulnerabilitățile, și în niciun caz să nu insistăm pe echipa adversă! Iar la pauză este vital să ascultăm feedback-ul echipei, poate chiar înainte să dăm indicatiile pentru cea de-a doua repriza. Un alt aspect, care de multe ori se poate dovedi distructiv pentru moralul jucatorilor, este folosirea adresării la persoana a 2-a, plural: “voi ați gresit”, “ați ratat nepermis”, “ați primit gol ușor”. Daca vom folosi adresarea la persoana 1 plural, “noi am greșit”, “noi am ratat”, “noi am primit gol”, responsabilitatea se va transfera, în mare parte către antrenor, efectul fiind cel de ameliorare a presiunii pe care o simt jucătorii în momentele respective.

concentrare-in-fotbal
foto: FA Coaching Courses

 

Un alt aspect foarte important în motivarea unei echipe de fotbal îl reprezintă discuțiile individuale ale antrenorului cu jucătorii. Prin aceste discuții, un antrenor va ajunge să își cunoască foarte bine elevii și va încerca să stabileasca o legătură profesională la nivel individual, de o manieră care să îi permită ralierea tuturor jucătorilor (fiecare individ are o specificitate a caracterului și a personalității) la un concept colectiv.

 

După cum spuneam, lotul unei echipe de fotbal este alcătuit din caractere diferite, iar meseria de antrenor implică și faptul de a avea flerul (de multe ori, chiar și unele competențe) unui psiholog de meserie. Pentru a face față acestei sarcini dificile, ar trebui făcută o diferențiere în modul de abordare al discuțiilor individuale cu jucătorii, datorită particularităților specifice ale caracterului fiecărui individ. Mesajul trebuie să fie foarte clar pentru fiecare în parte: randamentul individual trebuie să fie maxim, pentru ca rezultatul colectivului să fie cel scontat. Însă felul în care transmitem acest mesaj fiecărui individ trebuie adaptat cu foarte mare atenție la personalitatea sa. Bineînțeles, această personalitate este influențată de mai multi factori: vârsta, statut social, nivel de inteligență. Tocmai de aceea, nu trebuie să scăpăm din atenție nici măcar cel mai neînsemnat detaliu, și să fim foarte atenți și receptivi în aceste discuții individuale, mulți jucători se transformă, efectiv, în bine, după un astfel de dialog, în care trebuie subliniată partea constructivă!

 

O foarte mare problemă cu care ne confruntăm des este cum să ținem absolut toți componenții lotului la un nivel mental cât mai ridicat. La un meci oficial, avem 11 titulari plus 7 rezerve, însă mai avem jucători pe care, din diverse rațiuni, suntem obligați să îi lăsăm în afara lotului. Ei bine, aici apare o mare provocare pentru antrenori: să explice tuturor jucătorilor că sunt importanți, și că, în momentul în care se va apela la serviciile lor, e nevoie de implicare maximă! Nu ezitați să folosiți dialogul cu absolut fiecare component al lotului, însă este esențial să aveți argumente solide în momentul în care veți avea respectivele discuții. Jucătorii reacționează diferit, și ne putem confrunta cu situații în care efectul să fie invers decât cel scontat, în cazul în care nu reușim să transmitem corect mesajul.

ronaldo-trofeu-european
Cristiano Ronaldo și bucuria ridicării trofeului de campion european.                  foto: gandul.info

Ca o concluzie, orice antrenor care își dorește performanță, este obligat să țină cont de caracterul și personalitatea jucătorilor, mai ales în momentul în care face selecția lotului cu care va aborda competiția. Cu cât factorul mental al unui jucător este mai puternic, cu atât jucătorul respectiv este mai potrivit pentru a obține performanțe notabile. Marii campioni găsesc resurse de motivare chiar și atunci când, în aparență, au tot: trofee, bani, glorie. Sunt sportivi care sunt motivați de ideea de a fi cel mai bun din lume, alții de aprecierile fanilor. Nu este deloc ușor să găsim un astfel de sportiv, dar nu trebuie să omitem un lucru: și atitudinea este antrenabilă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s