Rolul antrenorului de portari în staff-ul tehnic

Acest articol poate genera multe discuții și aș dori să fie tratat pozitiv, pentru că vreau sa reflecte doar un punct de vedere. Nici bun, nici rău. În final, fiecare antrenor are propria personalitate și propria tărie de a interveni, sau nu, în felul în care crede de cuviință, atunci când e vorba de relațiile cu ceilalți membri ai staff-ului, sau de a prelua responsabilitatea atunci când trebuie luate anumite decizii, referitoare la ,,poartă“ sau la portari. Fiind un subiect ,,fierbinte“ și amplu, am să încerc să îl dezvolt în mai multe etape.

Misu
foto: arhivă personală.

În ultimii ani rolul antrenorului de portari a primit o tot mai mare responsabilitate în staff-ul tehnic. Aș putea spune că în ultimii 4 – 5 ani implicarea portarului în jocul colectiv al echipei a cauzat o mai mare implicare și responsabilitate din partea antrenorului de portari în anumite aspecte tactice ale echipei. Asta nu înseamnă că a devenit ,,vocea principala“ , NU, dar cu siguranță are un rol mai important decât în trecut.

Aș da câteva exemple:

  • Antrenorii principali iau mai mult în considerare integrarea portarului în echipă, dar și sarcinile specifice postului (deci comunicarea cu antrenorul de portari e esențială).
  • Antrenorii principali deleagă anumite responsabilități antrenorului de portari, în legătură cu organizarea defensivă a echipei.
  • Portarii sunt tot mai des introduși în jocurile de posesie sau în exerciții de inițiere a atacului, primind diferite sarcini specifice.
  • Antrenorii cu portarii primesc sarcini de monitorizare și analiză a anumitor faze ale jocului (defensivă, faze fixe, tranziția), atât a adversarului, cât și a propriei echipe.

 

Misu1
Pe banca Olimpiei Satu-Mare, dând ultimele indicații unui jucător de rezervă.     foto: arhivă personală.

Toate aceste schimbări s-au dovedit a fi eficiente în îmbunătățirea jocului echipei, a randamentului portarilor și de a creste rolul antrenorului de portari. Cu toate aceste schimbări, antrenorii de portari au fost și sunt nevoiți să se adapteze acestor cerințe și evoluției constante a fotbalului.

Aș vrea să deschid acum două teme, des întâlnite și comentate printre antrenorii de portari:

AR TREBUI SA DECIDĂ ANTRENORUL DE PORTARI CINE APĂRĂ ȘI CINE E REZERVĂ ÎNTR-UN MECI OFICIAL?

Părerea mea personală este că NU. Această decizie aparține antrenorului principal și chiar dacă, poate, uneori nu sunteți de acord cu decizia pe care o ia, nu trebuie să ii contraziceți părerea (până la urma, el este antrenorul principal și noi suntem parte din staff, ca orice alt membru). Noi trebuie să avem grijă de pregătirea specifică și în cazul în care ne cere părerea, TREBUIE  să fim pregătiți să o dăm, chiar să o dezbatem, și să oferim argumente pentru părerile noastre. Nimic mai mult .

Ceea ce la prima vedere poate fi văzut ca un aspect negativ și ne poate face să ne simțim neapreciați (NU CRED CĂ ACEASTĂ POZIȚIE E CORECTĂ), reprezintă de fapt un aspect foarte important al meseriei noastre. Din moment ce nu avem putere de a influența decizia finală, ne putem apropia mai mult de portarii noștri. Acest lucru creează o legătură mai puternică între antrenorul de portari și toți portarii din lot, și putem fi văzuți ca o persoană care nu favorizează pe niciunul dintre ei, astfel putând lucra și dialoga mult mai bine cu ei.

Nefavorizând pe niciunul dintre ei ne face să ne apropiem de ei în modul cel mai corect, și nu condiționați de anumite pretexte, sau prin frică.

AR TREBUI ANTRENORUL DE PORTARI SĂ FIE IMPLICAT ÎN TIMPUL INTEGRĂRII PORTARULUI ÎN ECHIPĂ SAU ÎN CICLUL SĂPTĂMÂNAL AL ECHIPEI?

Înainte să intru în această problemă, aș vrea să fac o paranteză. Portarii NU sunt ai noștri, ei fac parte din echipă, să nu facem greșeala să îi catalogăm ca portarii noștri. Această paranteză este strâns legată de această temă, iar înțelegând acest lucru ne va face să ne adaptăm mai ușor cerințelor, așteptărilor și metodicii antrenorului principal. Și DA, cred că antrenorul cu portarii trebuie implicat, la fel ca ceilalți membri ai staffului , în pregătirea programului echipei.

Misu3
Alături de Bogdan Andone, la vremea respectivă antrenor principal la Olimpia Satu-Mare.   foto: arhivă personală.

Adaptarea la cerințele antrenorului este necesara pentru funcționarea bună a staff-ului tehnic. Dacă antrenorul principal decide că portarii vor lucra cu noi 10 min, 20 min sau 30 min, este un lucru pe care trebuie să îl acceptăm. De exemplu:

  • Portarii se încălzesc cu noi 10 min sau 20 min și apoi avem tot restul antrenamentului să îi integrăm în grup și în cerințele tehnice și tactice ale echipei. În acest context, îi putem vedea și analiza în situații reale de joc, de adversitate și de colaborare cu coechipierii lor. Avem oportunitatea să dialogăm cu ei despre probleme reale ivite în timpul jocului sau despre aspecte care îi deranjează sau îngrijorează în timpul jocului.

Haideți să nu ne izolăm, să ne adaptăm cerințelor și să fim exigenți cu noi înșine. Asta va face să ne dezvoltăm, va scoate maximum din noi, tot ce avem mai bun. Odată înțelese și acceptate aceste lucruri, dialogul nostru cu antrenorul principal va fi foarte sincer și deschis, generând o relație de înțelegere, oferind și făcându-l să înțeleagă punctul nostru de vedere. Întotdeauna căutați, pentru binele tuturor, să ajungeți la un numitor comun.

Pe scurt, ca o părere personală, principalele calități ale unui antrenor de portari ar trebui să fie următoarele:

  • Să aibă abilitatea de a adapta si de a controla emoțiile, nu numai ale portarilor, ci și cele personale.
  • Să nu încerce să fie discret, ci profesionist în meseria sa.
  • Să aibă puterea de a învăța și dorința de a se dezvolta continuu.
  • Să fie deschis la părerea și cerințele antrenorului și ale colaboratorilor săi.
Misu4
Salutându-l pe profesorul Cristi Pustai.    foto: arhivă personală.

 

În speranța că această lectură v-a fost folositoare și plăcută, vă spun că voi mai dezvolta acest subiect în viitorul apropiat, cu alte detalii, mai ample, și voi reveni cu păreri și impresii aici, pe Pipeta Fotbalului. Vă doresc multă baftă și putere de muncă în activitatea voastră și un 2018 cu cât mai multe realizări și succese. LA MULȚI ANI!

 

 Mihai Ștețca

Lasă un comentariu