De-a lungul mandatului meu la UTA Arad, am colaborat cu mulți oameni profesioniști, fiecare aducându-și aportul la performanțele echipei într-o mai mare sau mai mică măsură. Când am aflat că doamna doctor Elena Mardale colaborează deja cu clubul în momentul în care am semnat, m-am bucurat tare mult, tocmai pentru că știam foarte bine cât de importantă este nutriția în performanța sportivilor, indiferent de vârstă. Am rugat-o pe doamna doctor să ne ofere câteva informații esențiale legate de nutriția micilor fotbaliști, și sper ca toate aceste informații să fie asimilate și aplicate, mai ales de părinții fotbaliștilor juniori, pentru că antrenorii din fotbalul juvenil au foarte puțin control în acest sens, ei pot veni doar cu sfaturi și sugestii.

Problema obezității și a inactivității în copilărie a generat multă dezbatere în ultimii ani, dar s-a menționat puțin despre numărul tot mai mare de copii extrem de activi implicați în sporturi competitive și compoziția lor corporală. Acești tineri sportivi sunt supuși unor eforturi nu doar fizice dar și psihice pentru a atinge niveluri înalte de performanță atletică. Sarcinile mari solicitate în antrenamente determină cerințe nutriționale unice. Copiii nu sunt doar „adulți mici”, iar regulile nutriției sportive pentru adulți nu se aplică direct.
Un tânăr sportiv extrem de activ are nevoie în primul rând de un număr adecvat de calorii pentru a se alimenta nu numai în regimul de exerciții fizice intense, ci și pentru creșterea și dezvoltarea optimă.
Alimentația corectă este unul dintre pilonii fundamentali pentru buna performanță a unui tânăr sportiv.
Mai ales în cazul jucătorilor tineri, alimentația este fundamentală. În primul rând, pentru că au nevoie de energie pentru a face sport, iar cei mai tineri jucători au nevoie, de asemenea, de un aport continuu de nutrienți pentru creșterea și dezvoltarea lor corporală. Prin urmare, este necesară educarea copiilor de la o vârstă fragedă pentru a-i ajuta să-și creeze obiceiuri nutriționale sănătoase și să-și asigure o stare bună de sănătate în perioada maturității.
Performanța atletică trebuie susținută cu o dietă adecvată. În caz contrar, un aport inadecvat de nutrienți va deregla fucționarea tuturor sistemelor energetice, fie din cauza lipsei de nutrienți, fie a unei deficiențe a rezervelor de energie, ceea ce va duce la oboseala jucătorului.

Vârsta este un factor în alimentație
Corpul tânărului jucător se reformează constant pentru a-și îmbunătăți performanța, iar dacă nu are suficientă energie și acces la materiile prime potrivite, antrenamentul va deveni mai degrabă o sursă de deteriorare decât o metodă de îmbunătățire.
Mai mult, dacă vorbim de tineri sportivi, aceștia vor avea nevoi cantitative (calorii) și calitative (nutrienți) mai mari decât semenii lor. În ciuda acestor diferențe, ambele grupuri ar trebui să aibă în continuare o dietă echilibrată cu cel puțin patru mese pe zi iar în cazul copilului sportiv trebuie să avem în vedere consumul energetic mai mare.
Fotbalul este un joc sportiv activ care necesită dezvoltarea unor calități fizice precum rezistența, viteza, agilitatea, forța. Antrenamentele și competițiile au loc pe fondul unor eforturi fizice și psihice mari. Obținerea rezultatelor depinde nu numai de un proces de antrenament construit corespunzător, ci și de nutriție.
O dietă de înaltă calitate sporește performanța pe teren. Fiecare nutrient din alimente are o sarcină specifică în hrănirea corpului – sunt ca membrii echipei, fiecare cu un rol specific în echipă. Factorii cheie pentru a optimiza performanța prin nutriție sunt HIDRATAREA, ALIMENTAREA, TEMPORIZAREA și ANTRENAMENTUL.
Consumul de calorii adecvate din carbohidrați, proteine și grăsimi este modul în care organismul obține energie sau combustibil. Fotbalul se bazează pe carbohidrați ca principală sursă de energie, de alimentare. Nutriția de înaltă calitate este important pe termen scurt și lung iar mâncarea optimizează frecvent modul în care organismul folosește nutrienții.

Nutriția este extrem de importantă pentru ca sportivii să performeze la maximul lor de potențial, iar o alimentație necorespunzătoare poate fi de fapt periculoasă și poate duce la leziuni sportive.
Tinerii sportivi nu numai că pun un stres suplimentar asupra corpului lor, dar sunt și în creștere rapidă fiind expuși unui risc mai mare de accidentare decât sportivii complet dezvoltați. Ei au nevoie de calorii suplimentare, vitamine și minerale pentru a trece prin practicile solicitante din punct de vedere fizic, astfel facilitându-se o creștere sănătoasă și ajutând la prevenirea accidentărilor.
Pe măsură ce copilul se angajează în orice activitate, de la plimbarea în parc până la studiul pentru un test, la antrenamentele de fotbal, arde calorii. El arde calorii chiar și din activități involuntare precum respirația și creșterea.

În funcție de genetica unică a copilului și de nivelul său de activitate pe parcursul zilei, acesta va trebui să consume o anumită cantitate de calorii pentru a avea suficientă energie pentru a se susține. Tinerii sportivi care participă la programe sportive ar trebui să consume mai multe calorii decât copiii inactivi, astfel încât aceștia să aibă suficientă energie pentru a trece prin antrenamentul sportiv.
În cele din urmă, când vine vorba de nutriția sportivă a copilului și a tânărului, scopul este ca sportivul să aibă o alimentație densă caloric și un aport de lichide optim, estimat de nutriționistul sportiv pe baza necesarului individual și al sezonului competițional în care se află acesta.
Sportivii activi, în creștere, nu ar trebui să experimenteze niciodată un deficit de calorii. Conform cercetărilor, deficitele de energie pot cauza deficit de creștere, pubertate întârziat , disfuncții menstruale, pierderea masei musculare și susceptibilitate crescută la oboseală, accidentări sau boli.
Pe lângă obiceiurile alimentare sănătoase, menținerea aportului hidric este extrem de important pentru tinerii sportivi. Copiilor le este mai greu să regleze temperatura corpului, mai ales în medii extreme, cum ar fi o zi fierbinte și umedă de vară. O hidratare corectă duce la energie crescută, risc redus de accidentări, recuperare îmbunătățită, tensiune arterială reglată, circulație sangvină optimă.
Un copil activ într-un program de fotbal competitiv trebuie să fie educat și să înceapă un demers nutrițional personalizat. Tinerii atleți să trebui să consume alimente sănătoase, în cantități suficiente, în funcție de sezonul de antrenament. Dacă un tănăr jucător nu adoptă un nou stil de viață, în principal concentrat pe o alimentație optimă, nu va avea creșteri la nivelul performanței sportive, având în schimb mai puțină energie față de cei care respectă un stil de viață specific jucătorilor de fotbal.
Să nu uităm că unul dintre cele mai importante detalii ale nutriției, mai ales la micuții fotbaliști, este personalizarea. Tocmai de aceea, am rugat-o pe doamna doctor Elena Mardale să fie deschisă la o colaborare cu cititorii Pipetei, cei interesați pentru un program personalizat de nutriție o pot contacta la adresa de mail: elena.mardale@gmail.com.
Suces duminica u Craiova 1848.victori să-ți dea zeu sanatate
ApreciazăApreciază