UTA nu e Liverpool. Dar nici România nu e Anglia…

Știu că traversăm cu toții o perioadă foarte dificilă, la fel de bine știu că, în această perioadă, factorii de decizie din fotbal sunt obligați să ia anumite decizii fără precedent, cel puțin în ceea ce privește reluarea competițiilor. În acest context, observ cu stupoare cum reprezentanți ai unor cluburi din Liga a doua ies public și susțin varianta reluării ligii secunde printr-un play-off cu înjumătățirea punctelor! Bineînțeles, logica s-a întors cu spatele când a auzit această ipoteză, pentru că, indiferent cât de mult te-ai strădui, nu poți găsi un argument logic să susții această variantă! Fac o analogie și mă gândesc ce ar spune opinia publică din Anglia dacă Frank Lampard ar declara că cea mai corectă variantă de reluare a Premier League ar fi play-off cu înjumătățirea punctelor, iar Ole Gunnar Solskjaer l-ar susține în acest demers. Vă imaginați?? 

Clasament Premier League
Clasamentul actual al Premier League.   sursa foto: flashscore.com

Dar… În România există mereu un „dar”, din păcate… Chestionarul consultativ pe care FRF l-a trimis către cluburile din eșalonul secund conținea și această variantă de răspuns: reluarea ligii a doua printr-un play-off cu înjumătățirea punctelor… Nu vreau să intru foarte mult în detalii legate de combaterea acestei idei fantasmagorice, au făcut-o avocații pe care i-a angajat UTA, vreau doar să mă raportez la mine și la jucătorii mei. Pentru că acum vorbesc în calitate de antrenor al unor fotbaliști extraordinari, care au muncit și au făcut sacrificii imense pentru a duce UTA în fruntea Ligii a doua, cu un avans de 11 puncte!!! În acest context al epidemiei vorbim mereu de merit sportiv, de solidaritate, de echitate sportivă,de fair-play!! Domnilor!!! Nu mai folosiți aceste cuvinte când avansați variante care presupun FURT!!! Pentru că înjumătățirea punctelor în mijlocul sezonului asta înseamnă! Furt calificat! Este ca și cum unii așteaptă UTA la cotitură să le dea în cap și să le fure puncte muncite pe teren! Cu ce drept faceți asta? Eu înțeleg că încercați să vă apărați propriile interese, dar sportul este despre altceva! Este noțiunea tuturor cuvintelor pe care vi le-am scris mai sus, cuvinte pe care nu ar trebui să le folosiți dacă sunteți adepții unor astfel de teorii! UTA a demonstrat în acest sezon că este cea mai bună echipă din liga a doua, că își merită acel avans din fruntea clasamentului și, sub nicio formă, nu va accepta să fie călcată în picioare!!!

Clasament Liga 2
Clasamentul actual al Ligii a 2-a.  sursa foto: flashscore.com

Gândind într-un context mai amplu și rămânând într-o zonă care nu presupune penibilul, îmi permit să adresez două întrebări celor doi care susțin public varianta play-off-ului cu înjumătățirea punctelor.  M-aș bucura să aibă curaj, demnitate și argumente, și să își asume răspunsuri pe măsura echipelor pe care le reprezintă, echipe iubite, la care au jucat fotbaliști emblematici pentru fotbalul românesc. Prin urmare:

 •        Cel mai concret aspect pe care ne bazăm în acest moment este faptul că s-au jucat 24 de etape și clasamentul Ligii a doua este foarte clar. Raportându-vă la aspectul concret și la noțiunile de merit sportiv și de echitate, care ar fi argumentul logic, rațional, cu care susțineți înjumătățirea punctelor într-un eventual play-off?
 •        În cazul în care echipele pe care le reprezentați ar fi fost în postura UTA-ei, ați mai fi susținut că play-off cu înjumătățirea punctelor este cea mai corectă variantă de reluare a sezonului de liga a doua?

Nu vreau să închei fără să punctez un detaliu care, din perspectiva mea, este extrem de important. O eventuală aplicare a unui astfel de sistem, play-off cu înjumătățirea punctelor, ar sfida legea prin încălcarea tuturor regulamentelor sportive aflate în vigoare, ar călca în picioare noțiunea de merit sportiv și, cred eu, ar face de râs fotbalul românesc pe plan european! Eu sper, totuși, că astfel de presiuni mediatice nu funcționează și că responsabilii din cadrul FRF vor decide corect, mai ales că UTA și-a manifestat clar dorința ca acest campionat să decidă promovatele pe teren, dar nu într-o variantă în care să ni se fure punctele!

8 gânduri despre „UTA nu e Liverpool. Dar nici România nu e Anglia…

 1. Primul demers important ar fi ca UTA sa mearga direct la UEFA, unde ar trebui sa puncteze ceea ce au in plan anumite asa-zise echipe de la noi. Nu inteleg de ce Federatia se baga intr-o competitie pe care nu o organizeaza! UEFA a spus clar, amanam campionatul european, da? Care a fost acest scop? Sa se finalizeze campionatele pe teren, iar aceste scenarii propuse sunt niste hotii la drumul mare si facute de cei pe interes, Arges sau Rapid, daca vor promovare trebuia sa demosntreze pe teren, cum a facut-o UTA. U Cluj spre exemplu au incercat anul trecut pe sa promoveze, la fel si Petrolul, daca U Cluj sau Petrolul incearca din nou sa intre sportiv pe teren in prima liga, ar trebui sa procedeze la fel si Arges sau Rapid, sa le fie rusine! Adica sa le spuna cineva ca mai este si la anu o astfel de oportunitate, daca sezonul acesta au fost alte echipe mai bune!

  Apreciază

 2. UTA a dovedit pe teren ce era de dovedit ….. Pe de alta parte , este total incorect ca in mijlocul unei competiții sa se modifice sistemul de desfășurare a acesteia …. prin modificarea ….. proporțiilor și diferențelor ! Chiar și in aceste condiții speciale …. criza de timp ( mai sunt destule etape ) …. se pot găsi soluții de finalizare a competiției …. echitabile …. Nu le comentez eu aici …. nu e cazul ….. dar …. indiferent de numele echipei …. nimeni nu trebuie sa sufere inechități …. pe munca , și valoarea proprie …. e păcat …. avem atât de putine echipe in România cu peoiecte sănătoase ( ca și cel de la Arad) …. dacă și pe astea le mai nedreptatim …..

  Apreciază

 3. Dacă în liga a 3 echipele cu mai mult de trei puncte din fruntea clasamentului față de a doua clasată promovează direct fără baraj de ce nu s-ar proceda așa si in liga a2a adica UTA promovează direct următoarele 4 echipe baraj prima promovează a doua din nou baraj cu locul 11 din div A

  Apreciază

 4. Excelent argumentat, Mister!
  Refuz să cred că vor ajunge să pună in aplicare acea formă prin care se injumătățesc punctele, cu toată presiunea celor de la Rapid, Argeș și alte cluburi ” de tradiție” doar cu numele, din ce se vede.

  Apreciază

  1. Dacă în liga a 3 echipele cu mai mult de trei puncte din fruntea clasamentului față de a doua clasată promovează direct fără baraj de ce nu s-ar proceda așa si in liga a2a adica UTA promovează direct următoarele 4 echipe baraj prima promovează a doua din nou baraj cu locul 11 din div A

   Apreciază

   1. UTA n-are nevoie de pomană, a demonstrat pe teren că n-are adversar, n-am nicio emoție in privința promovării.
    Dar nici să fim luați de gâște nu-mi convine, chit că și așa aș paria că ștergem cu toți pe jos.

    Apreciază

  2. Deci, la liga 1 e furt pe fata, ca si acolo se injumatatesc punctele in play off!
   Nu ar fi normal sa actioneze aceleasi reguli, bune sau proaste, indiferent de liga?

   Apreciază

   1. Nu ar trebui sa intru in polemica cu dumneavoastra, nici nu o fac. Dar, in comentariul dumneavoastra, ati scris un cuvant extrem de important: „reguli”. Acestea se stabilesc inaintea sezonului, iar cazul de forta majora ar justifica doar desfasurarea competitiei sub o alta forma, in nici un caz modificarea punctajului echipelor. Este total ilegal, inechitabil, discriminatoriu, ca sa nu mai spun de lipsit de moralitate. Dar…cu moralitatea e alta discutie in societatea romaneasca…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s