Provocarea primăverii

Stoian la FCSB pentru 37.000 de euro.  O știre apărută de nicăieri, un transfer fără tradiționalele tatonări și zvonuri peste zvonuri dinaintea oficializării.

„Ce caută ăsta aici?”, a fost întrebarea care a ieșit, necontrolat. Plus amintirea remarcii haioase a lui Mihai Stoica („Nu-i normal să-i permiţi unui jucător să se prezinte aşa la echipa naţională. Ce, sîntem hipsteri?”), în 2013, atunci când mijlocașul a fost convocat de Victor Pițurcă pentru un amical cu Trinidad. Bineînțeles, chestiune fără vreo relevanță pentru mutarea perfectată zilele trecute sau pentru valoarea sportivă a lui Stoian.

574415-stoian

Adrian Stoian a debutat în Serie A, pentru Roma, în urmă cu aproape 10 ani, în 2009. La puțin timp după ce-și serbase majoratul. De atunci a jucat în alte 94 meciuri în prima ligă italiană, plus alte 114 în Serie B și 12 în Coppa Italia, la Pescara, Bari, Chievo, Bari și Crotone. 22 de goluri în toate cele trei competiții. Cifre deloc rele.

Clar, nu a evoluat pentru granzii din Il Calcio, dar și-a găsit locul în „Cizmă” și în timp a căpătat constanță într-un mediu deloc ușor. Nu mai amintim, ca argument, cazurile numeroase de jucători întorși rapid acasă din țările cu fotbal solid, s-a discutat și reluat subiectul de multe ori.

njm2jnpjptemagfzad1kzddkmgzjm2fhzgqwnzg3mze0n2q0oty1ywq5yzg0oq==.thumb

„Băieţi, cu multă tristeţe a venit acest moment pe care nu am crezut că o să îl trăiesc. Astfel, mulţumesc clubului pentru aceşti ani minunaţi.  Un mulţumesc merge către colegii mei, către suporterii echipei şi către toţi oamenii fantastici pe care i-am cunoscut în această experienţă de neuitat. La Crotone am crescut mult, nu doar ca jucător de fotbal, dar şi ca persoană. În plus în acest oraş plin de căldură s-a născut şi primul meu copil, Hector. Să îmbrac culorile roş-albastre a fost un lucru extraordinar şi nu o să uit niciodată ziua 29 aprilie 2016, când, împreună, am reuşit să realizăm un obiectiv istoric şi de neimaginat: promovarea în Serie A. Vă îmbrăţişez pe toţi şi mereu «Forza Squali»”, a scris fotbalistul pe contul lui de Instagram. Un mesaj care întărește întrebarea din debutul textului. La Crotone olteanul s-a maturizat și probabil i-ar fi fost la îndemână să continue ani buni în fotbalul italian. De ce această mișcare, atunci?

Singurul răspuns pe care-l găsesc repede este nevoia unei provocări în carieră, în condițiile în care nici nu mai visa, probabil, la un contract cu, să zicem, Roma, că tot a evoluat pentru formația Primavera a „capitolinilor”. E tentant să lași lupta pentru retrogradare/promovare și să o încerci pe cea pentru titlu, fie și în altă ligă, la propriu și la figurat.

18451470_1371780062857076_2683156316335416384_o

Stoian vine cu o bază solidă, căpătată într-un deceniu pe care l-a petrecut într-un fotbal care chiar dacă a cunoscut un regres la un moment dat, rămâne unul dintre cele mai organizate și puternice din Europa. Vine însă într-un fotbal care nu mai e la nivelul pe care l-a lăsat, copil fiind, când a plecat de la Școala lui Gică Popescu. Episodul FCSB – Lazio din februarie 2018, șaisprezecimi de Europa League, e o raritate pentru România ultimilor ani.

Probabil speră într-un titlu de campion plus o calificare în grupe europene la toamnă. Până atunci, rămâne provocarea primăverii: cum se va adapta într-un campionat în care nu a evoluat vreodată, chiar dacă este cel de acasă. Într-o echipă la care, de multe ori, lucrurile funcționează altfel decât a fost el obișnuit.

50273967_2519556968060314_3681196240105635840_n.png

-„Meme a zis că nu vine niciodată la noi, că e prea bun fotbalist” (Gigi Becali).

-„Este un transfer foarte important. Cred că poziția lui este în benzi. Îl văd lângă un închizător, cred că acolo s-au gândit…Mi s-a părut extrem de disciplinat la națională în poziția asta, dar nu ăsta este postul lui. Eu îl văd cu un fotbal total, scoate adversarul din joc și numai în benzi se poate impune” (Ilie Dumitrescu).

„De la 8 ani îl ştiu, un copil înţelept cu spirit de echipă şi trăsături de lider fără a fi tupeist! Tehnica în regim de viteză, dribling util, spre poartă, nu în lateral”. (Paul Răducanu, primul antrenor al lui Stoian la Şcoala lui Gică Popescu).

Sunt caracterizări care, în completarea background-ului pe care și l-a construit, îl indică a deveni, fără probleme, unul dintre artizanii Ligii I în playoff.

-„Rămâne de văzut cum va reacționa unor situații care pot apărea. E un băiat cu personalitate, la cum îl văd, gen Budescu”. (Claudiu Niculescu). E semnul de întrebare care face din transferul lui Stoian una din provocările primăverii în fotbalul românesc.

Dragostea pentru Craiova natală, apărătorile și tatuajul chiar nu vor conta, dacă va reuși să se impună pe teren și în vestiar…și să-și găsescă liniștea în „fondul sonor” de pe axa lojă – emisiuni TV.1625683_636036249764798_818350210_n

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s