Inima Ardealului fotbalistic

FC Ardealul este unul dintre centrele de copii și juniori care și-a pus amprenta pe dezvoltarea fotbalului juvenil din zona Transilvaniei şi nu numai. Ceea ce la început a fost doar o pasiune de familie s-a dezvoltat într-o adevărată școală de fotbal, etapele organizării unui astfel de club nu au fost sărite, iar azi FC Ardealul este un nume respectat în sectorul fotbalului juvenil din România.

Unul dintre artizanii acestui proiect ambițios, Claudiu Moldovan, care împreună cu fratele său Călin și tatăl său Alexandru a pus bazele școlii în 2004, a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări, chiar dacă este într-o perioadă extrem de aglomerată, trecând de la finalele sezonului trecut la selecțiile și organizarea pentru sezonul ce imediat bate la ușă.

1. Felicitări pentru rezultatele din acest sezon, chiar dacă nu ați reușit să câștigați medaliile de aur, ați avut un parcurs remarcabil cu toate echipele. De unde atâta pasiune pentru fotbal în familia voastră?
Pasiunea noastră pentru fotbal ne-a fost insuflată de mici de către tatăl nostru care ne-a îndrumat și ne-a sprijinit să practicăm fotbalul. Fratele meu a și reușit să facă performanță ca și jucător și după terminarea carierei am ales amândoi calea antrenoratului.

received_1146787212019394
Călin și Claudiu Moldovan, legați de pasiunea fotbalului.       foto: arhivă personală. 

2. FC Ardealul a dat fotbalului românesc câteva nume importante: Chiricheș, Maxim. În prezent aveți jucători pe care îi propuneți pentru înalta performanță?
Pe lângă cei doi menționați de tine mai sunt o serie de jucători promovați de noi: Răduț Mihai, Alexandru Vlad, Lungu Andrei, Ciucur Alexandru, Dinu Moldovan și încă vreo 40 de jucători la liga a doua și a treia.
Câteva nume de perspectivă care, credem noi că vor avea un cuvânt de spus la nivel înalt: Drăghici Stephan, Cordea Andrei, Ilie Alexandru, Pal Kristof.

3. Cum ai caracteriza profilul jucătorului format de FC Ardealul? Am văzut câteva meciuri de-ale voastre și mi-a plăcut determinarea cu care abordează meciurile băieții voștri!
Profilul pe care noi încercăm să îl construim este cel al jucătorului tehnic, inteligent, disciplinat și cu multă agresivitate în joc. Sigur că acest profil se apropie de ideal, dar noi asta încercăm să dezvoltăm la jucătorii noștri.

4. Care sunt principalele obstacole de care se lovește un club de fotbal privat, care duce mai mereu juniorii săi republicani în turneele finale?
Principalul obstacol este dezinteresul echipelor de liga 1 si liga a 2-a în ceea ce privește promovarea acestor tineri, apoi ar mai fi lipsa de competitivitate în campionatele de juniori, deși anul acesta FRF, prin crearea Ligii Elitelor, a făcut un prim pas în creșterea valorică a campionatelor naționale de juniori.

5. Ce părerea ai despre obligativitatea impusă de federație echipelor de liga 1? Începând cu acest sezon, cluburile de liga 1 sunt obligate să folosească un jucător U21, cele de liga a doua, doi jucători U21, iar cele de liga a treia, trei jucători U19.
Este o măsură foarte bună care cu siguranță va aduce rezultate în următorii ani. Doar că va trebui corelată cu o altă serie de măsuri și programe. Și aici mă refer din nou la creșterea competitivității în toate competițiile organizate de FRF si AJF-uri prin concentrarea valorilor plus investiții în infrastructură.

6. Cum corelezi nivelul fotbalului juvenil de la noi cu faptul că naționala României are printre cele mai ridicate medii de vârstă de la Euro2016?
Din păcate nivelul fotbalului juvenil este foarte scăzut la noi și se reflectă și în rezultatele naționalelor și a echipelor de club.

7. Ce propuneri ai pentru oamenii din fenomen, propuneri menite să ajute dezvoltarea juniorilor?
Mi-aş dori un mai mare interes din partea oamenilor de fotbal pentru sectorul juvenil: finanțare, mediatizare, crearea de condiții și infrastructură pentru toate centrele de juniori din țară.

8. În încheiere, te-aș ruga să descrii o zi obișnuită din viața ta la FC Ardealul :).
Ziua mea de lucru începe la 08:30 – 9:00 cu probleme organizatorice: club, școală, cantină, baza sportivă. Continuă de la ora 16:00 cu antrenamente și se sfârșește la ora 20:00.

 

Un gând despre „Inima Ardealului fotbalistic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s