Eficiența inesteticului

Mircea Lucescu, chestionat de reporteri în legătura cu favorita lui din finala Champions League de deseară, a răspuns cu zâmbetul pe buze: ” Atletico, normal! Nu e Simeone băiatul meu?”. Nu cred că Răzvan trebuie să fie gelos, pur și simplu cel mai valoros antrenor român își arată admirația și susținerea pentru un coleg de breaslă, care nu o dată a fost hulit din cauza stilului de joc al echipei pe care o antrenează.

Diego Simeone este antrenorul care a dus eficiența inesteticului la cele mai înalte cote. În fotbal se spune că victoria venită pe fondul unui joc urât este întâmplătoare, iar mulți conducători folosesc calitatea jocului ca argument în momentul angajării unui antrenor. Argentinianul a demonstrat însă, în ultimele sezoane, că succesul nu trebuie să aibă ca și sinonim spectaculozitatea. E adevărat, fotbalul trăiește, ca majoritatea sporturilor de altfel, pentru suporteri, cei care plătesc biletele la stadion, sau cei care fac audiență televiziunilor care alimentează cu bani grei conturile cluburilor. Dar, din punct de vedere tehnic, fotbalul implică o strategie, iar Cholo se pare că a găsit-o pe cea care se pliază cel mai bine pe filozofia sa. Organizarea defensivă probabil că va fi denumită după Simeone în viitorul apropiat. Mijlocașii „box-to-box” au căpătat cu totul alte repere, agresivitatea lor este mai mereu dusă la limitele regulamentului. Nu e ușor să găsești jucători care să se integreze într-o astfel de mentalitate colectivă, una în care nu există menajare, nici fizică, nici psihică, pe lângă asta, să respecte până la virgulă planul tactic. Ca atacanți, acum este Torres, alături de Griezmann, care, pe lângă faptul că reușesc să finalizeze acele contratacuri devastatoare, fac faza defensivă într-un mod admirabil. Uitându-ne un pic mai în urmă, Atletico și Simeone l-au avut pe Diego Costa, un atacant de același profil ca și Torres, extraordinar de eficient în acea perioadă. Ca bussines, Costa le-a adus un profit impresionant, la fel cum o va face probabil și Griezmann în această vară, curtat intens de cluburile bogate ale Europei.

2124d05149d3829e3bd9d9bb7de7234f

Una peste alta, Simeone este un personaj aparte în lumea managerilor de top. Unii îl iubesc, mulți îl urăsc, dar cu siguranță nimeni nu îl ignoră! Îmbrăcat mereu în negru, este întruchiparea determinării, a pumnilor strânși și a dinților scrâșniți. Argentinianul se va înfrunta deseară cu un francez, însă vor câștiga spaniolii. Pentru că Spania a devenit cel mai important campionat european, din punct de vedere al rezultatelor, în ciuda imenselor sume pe care le investesc șeici, chinezi sau ce alți investitori mai sunt, în Premier League. Mourinho, Guardiola sau Conte se vor duela sezonul viitor în Anglia, pregătind noul sezon cu bugete de transferuri aflate la granița incredibilului. Nu spun că în Spania nu se investesc sume mari în transferuri, subliniez doar faptul că Liga BBVA a dat cele mai multe echipe în fazele superioare ale competițiilor europene. Ramâne de văzut cum se va descurca naționala Spaniei la Campionatul european.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s