Începe cea mai interesantă, cea mai „încinsă” parte a campionatului intern, playoff-ul. Criticat de mulți, mini-campionatul ce are miză titlul aduce, cu siguranță, un plus de spectacol. Nu neapărat cel de pe teren, însă „lupa” stă mult mai mult pe fotbalul nostru în această perioadă.
Cele 6 echipe sunt „întinse” pe doar 8 puncte după, la fel de criticata înjumătățire a punctelor, dar cu șanse reale se bat, la fel ca în sezonul precedent, CFR Cluj și FCSB. Poate și Craiova.
Cei de la Astra, Viitorul și Sepsi o spun destul de clar: „Nu ne gândim la titlu!”. La prima vedere, pare de neînțeles. Cum să nu te bați, să nu îți joci șansa??? Dar nimeni nu spune că nu și-o joacă, cu siguranță nimeni nu intră relaxat în această treabă. Și toate cele trei echipe vor încerca să „stoarcă tot ce pot” din acest sezon de primăvară. Două dintre ele au fost recent campioane…
Poate e bine să luăm în calcul și această abordare. Să nu ne dorim doar declarații senzaționale și să lăsăm să existe acest segment în fotbalul românesc, să nu îl ciopârțim, atât cât îl mai avem.
Ne vorbește în acest fel cel pe care îl putem numi, fără probleme, antrenorul momentului. Costel Enache, tehnicianul Astrei. Echipă care nu a mai pierdut de pe 24 noiembrie, 0-1 la Sepsi. De atunci, giurgiuvenii au șase victorii și patru remize.
Neînvins în 2019, Enache spune: „Obiectivul nostru a fost, atunci când lucrurile nu mergeau tocmai bine, să revenim pe poziție de playoff și apoi să rămânem acolo. Dacă acum două săptămâni consideram că stăm foarte bine dacă prindem acest playoff, nu e normal să schimbăm acum radical obiectivul!”. Și nu e normal, atât timp cât Astra nu a fost sigură de acest loc până nu cu mult timp în urmă.
„Traversăm o perioadă bună, procesul de instruire merge foarte bine. Jucătorii sunt implicate în antrenamente, iar la meciuri arată determinare și concentrare. Avem încredere în noi. Suntem pe locul 4 acum și ceea ce ne dorim, realist vorbind, este să depășim echipa din fața noastră, indiferent cum se va numi ea”.
O abordare realistă, care uneori nu convine. Pentru că ne dorim ca toată lumea „să se bată la titlu!”. De fapt…ne dorim „să se bată!”.
Să nu-i forțăm așadar, oricât ar fi de tentant, să promită lucruri mărețe, pentru ca apoi, tot noi, să le punem „în cârcă” eșecuri!