Spiderman de CFR

Niciodată nu a fost un portar spectaculos, vreun idol al tribunelor. Însă mereu și-a făcut treaba, e genul de goalkeeper apreciat de antrenori pentru că „apără ce e de apărat”, ba mai mult, are deseori intervenții care salvează rezultate, câștigă puncte. Fiu de tenismen, șlefuit de Andrei Şanta, veșnicul antrenor al portarilor de la FC Brașov, Traian Marc a bifat câteva echipe importante ale fotbalului românesc, iar acum culege roadele, fiind eroul celor de la CFR Cluj în finala Cupei României, când ardelenii și-au adjudecat trofeul după un meci spectaculos, decis la loviturile de departajare, meci după care și-a câştigat printre suporteri porecla de Spiderman. Interviul de mai jos l-am realizat imediat după meciul de Supercupă, o perioadă în care Traian își revenea psihic după amărăciunea ratării supercupei și se pregătea pentru sezonul de liga 1, care va începe weekend-ul următor.

 

Ești unul din portarii în vogă ai primei ligi la momentul actual. Crezi că ești într-un vârf de formă sportivă?

Da, cu siguranță este cel mai înalt vârf al carierei mele. Muncesc foarte mult, atât la antrenamente cât și suplimentar, pentru că altfel nu ai cum să progresezi. Fac lucruri pe care dacă le-aș fi făcut cu mulți ani în urmă aș fi reușit să ajung la acest nivel mai repede. Mă simt foarte bine, atât fizic cât și psihic, deci am tot ce îmi trebuie pentru a face performanță.

 Ai fost desemnat cel mai bun jucător din finala Cupei României, trofeu pe care CFR Cluj l-a câștigat și datorită intervențiilor tale excelente. Cum ai descrie momentul?

Finala Cupei României a fost ceva aparte. Desfășurarea partidei a fost incredibilă! Dinamo a condus cu 2-0 la pauză, apoi a urmat o repriza secundă excelentă făcută de noi, cu un gol venit imediat după pauză, și o presiune fantastică pe adversar. A venit și golul egalizator în finalul partidei și implicit prelungiri, unde a fost rândul dinamoviştilor să exercite presiune la poarta noastră. Ajungând la penaltyuri, am reușit să ne impunem și am câștigat trofeul. Bineînțeles că au contat foarte mult și intervențiile mele, dar spiritul de echipă a fost mai presus de orice în acea seară! Acele momente, emoțiile și satisfacția câștigării trofeului, nu pot fi descrise in cuvinte!

573b8e7295f9cf20324255cc
Concentrat la loviturile de departajare ale finalei.       foto: arhivă personală 

CFR Cluj este una din echipele importante ale fotbalului românesc, dar care travesează momente grele, insolvențe, președinte și patron anchetați, Toni Conceicao a plecat tocmai din cauza faptului că clubul are probleme și se bazează pe un buget auster. Cum se văd și se simt aceste probleme din interior?

CFR Cluj trece printr-o perioadă de reorganizare. Această perioadă de insolvență este una grea pentru că nu putem evolua în cupele europene, nu există venituri mari pentru a asigura transferuri care să ne facă să ne batem la titlu. De asemenea, președintele și patronul trec prin niște perioade grele… Noi încercăm să ne delimităm de aceste probleme, să ne facem treaba cât mai bine și să ajutăm clubul prin clasarea noastră cât mai sus în clasament.

Sezonul 2016-2017 stă să înceapă. Cum ai simțit sezonul trecut, primul cu play-off și play-out și care crezi că sunt favoritele in acest sezon? Crezi că este capabilă vreo echipă de surpriză?

Sezonul trecut a fost o premieră pentru fotbalul românesc. Din punctul meu de vedere, acest sistem nu este bun pentru campionatul nostru! Au fost foarte multe lucruri care nu au fost în regulă. Mi-ar lua ore în șir să vorbesc despre acest subiect. Referitor la acest sezon, favorite la titlu sunt Astra, Steaua si Pandurii. Celelalte echipe se vor bate doar pentru un loc în play-off. În momentul de față, este o diferenta foarte mare între cele 3 și restul echipelor.

 Să vorbim un pic și de Traian Marc, omul din afară stadionului. Cum îți petreci timpul liber? Ai avut o vacanță plină…

Omul Traian Marc din afara terenului este un om obișnuit. Cum am puțin timp liber, plec acasă la Brașov pentru a petrece timpul alaturi de soția mea Oana și băiatul meu Luca. Fiecare moment petrecut alături de ei ma relaxează și mm încarcă pozitiv. Vacanța mi-am petrecut-o cu ei în Italia, unde ne-am relaxat și ne-am simțit foarte bine împreună.

Fotbalul românesc este într-un moment extrem de dificil, cu foarte multe probleme care par să nu se mai sfârșească. Crezi că sunt soluții pentru redresare? Știu că vrei să rămâi în fenomen și după terminarea carierei, deci te preocupă aceste aspecte care, să fim sinceri, nu prea oferă perspective.

Într-adevăr, fotbalul românesc trece prin momente grele, de la schimbul de generații la aceste reorganizări judiciare numite insolvențe. Soluții pentru redresare există, trebuie să le punem în aplicare, vezi clubul Dinamo. Apoi și Guvernul României trebuie să se implice pentru a da o lege clară a sportului, lege care să faciliteze cluburilor ajutorul primăriilor și, de asemenea, impozite mai mici pentru plata indemnizațiilor de sportiv, pentru că fără bani nu se poate face performanță.

FC Brașov este echipa la care am crescut amândoi, avem multe amintiri sub culorile galben-negre și ne doare pe toți să vedem că este pe buza prăpastiei. Cum vezi viitorul fotbalului brașovean?

FC Brașov este și va rămâne întotdeauna în sufletul meu. Mă doare să văd situația actuală a clubului. De asemenea, nu înțeleg lipsa de reacție a lui Ioan Neculaie, om care este printre cei mai bogați din România, care este, de altfel, și patronul clubului. Singura soluție pentru repornirea lucrurilor la FC Brașov ar fi un parteneriat între Primăria Brașov și Ioan Neculaie, dar cu un președinte capabil și dornic să facă performanță cu această echipă.

Asta ar fi varianta ideală, din păcate, imposibilă la momentul actual, primăriile nu au voie, prin lege, să aloce fonduri cluburilor cu datorii. Sperăm doar să se găsească soluții pentru salvarea acestui club, iubit de toți brașovenii. 

Da, FC Brașov e un simbol pentru oraș!

Traian, în numele cititorilor Pipetei Fotbalului, îți mulțumesc pentru amabilitate și îți doresc să ai un sezon cât mai bun!

Mulțumesc și eu și țin să te felicit pentru inițiativa de a crea acest blog! Toate cele bune!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s