Renato

Renato Sanches. Probabil nu ați auzit de el, este un mijlocaș de 18 ani, crescut de Benfica Lisabona, care a bifat deja două selecții în naționala Portugaliei. Se spune despre el că este viitorul Pogba al fotbalului european, poate datorită stilului asemănător de joc, unul bazat pe foarte multă încredere, este un mijlocaș box-to-box care trage de multe ori echipa după el. Dar nu vreau să fac o caracterizare acestui jucător talentat, vreau să subliniez alte aspecte.

Ieri, 10 mai, Bayern Munchen a anunțat, pe lângă sosirea deja vehiculată a lui Hummels, transferul-surpriză al lui Renato Sanches de la Benfica Lisabona. Spun surpriză pentru că suma transferului a fost de 35 de milioane de euro, iar cu bonusuri, poate ajunge la 80 (!). Sunt convins că v-ați pus deja întrebări în momentul în care ați văzut acele cifre, ca și mine de altfel, însă atunci când vine vorba despre o echipă precum Bayern Munchen, nimic nu poate fi ilogic, riscant sau măcar extravagant. Departamentul de scouting al bavarezilor și-a făcut datoria cu brio, iar presa de specialitate din Europa cataloghează deja transferul ca fiind unul de succes. Este interesant faptul că, într-un moment de tranziție, Bayern mizează pe un jucător, e adevărat, de perspectivă certă, dar care nu are un nume care să asigure un marketing agresiv, menit să amortizeze investiția, măcar parțial. Dar sunt convins că și-au făcut temele foarte bine! 😉

Renato Sanches

Ceea ce m-a surprins pe mine este faptul că în spatele acestui transfer stă o mică telenovelă. Conform soccerlens.com, talentatul mijlocaș portughez a fost urmărit la mai multe meciuri de scouterii lui Manchester United, ba chiar, la un moment dat, se zvonea că se ajunsese la un acord între cele două cluburi iar jucătorul acceptase termenii contractului cu Diavolii Roșii. Tocmai de aceea, anunțul că Renato Sanches a semnat cu FC Bayern a reprezentat o surpriză, pesemne că nemții au avut ceva ași în mânecă de au reușit să își asigure semnătura celui mai curtat jucător portughez al momentului. Cu alte cuvinte, englezii l-au urmărit pe jucător, au făcut rapoarte de scouting care au relevat faptul că merită să investească serios pentru a-și asigura serviciile lui, iar când a venit momentul să semneze contractul, a semnat cu nemții. 🙂

Știu, pare imposibil să ne imaginăm un astfel de scenariu în fotbalul românesc. Ignorând suma de transfer (nu cred că își va permite vreodată o echipă de la noi să investească măcar jumătate din suma respectivă!), mă gândesc la ce sistem de scouting au aceste echipe de top. Bineînțeles, am avut și la școala de antrenori lecții în care ni se sublinia cât de important este scoutingul în fotbalul de nivel înalt, dar pe noi, practica ne omoară… Cu mici excepții, în România nu există scouting. O să spuneți că sunt hater, că văd mereu doar bubele din fotbalul nostru, însă aici nu există oameni care să fie trecuți în organigrama clubului ca scouter, să și facă acest lucru și să îl facă bine…Transferurile se fac de cele mai multe ori pe bază de recomandări, sau după așa-numita „perioadă de evaluare”, care poate fi extrem de înșelătoare, mai ales în cazul jucătorilor străini. Știu, la echipele de top din Europa există un buget consistent care susține activitatea unui astfel de departament. Însă, dacă o luăm logic, decât să faci trei transferuri pe bază de recomandări, mai bine faci unul și bun, argumentat de rapoartele de scouting. Cred sincer că acest element este o piesă elementară din angrenajul unui club solid, sănătos, care are ca principii de funcționare dezvoltarea și performanța.

Până una-alta, urmărind mereu și ce se întâmplă în fotbalul european, observăm că peste play-off-ul nostru s-a tras cortina, cu Astra campioană meritată, în opinia mea, și cu o echipă, ASA Târgu-Mureș, efectiv dărâmată după anunțul intrării în insolvență. Chiar așa…oare când se va rezolva această problemă, a echipelor în insolvență???

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s