Formula „Revine fotbalul!” începe să capete o formă

Se fac pași spre un plan ceva mai concret de finalizare a sezonului intern actual, videoconferința susținută de conducerea Federație Române de Fotbal, zilele trecute, aducând vești pentru fiecare eșalon în parte. Dacă la Liga 1, așa cum ne așteptam, se lucrează la a se juca toate etapele rămase, 8 în playoff, respectiv 12 în playout, altfel stau lucrurile „mai jos”.

Playoff/playout, rămâne de văzut în ce formă mai exact

La Liga a 2-a, dacă măsurile impuse de Guvern (unele destul de greu de îndeplinit chiar și pentru echipe de primă ligă) ar deveni ceva mai permisive, campionatul ar putea continua în formula playoff/playout. Nu sunt încă înaintate date mai concrete despre cum va începe și cum va arăta, însă cel puțin echipele care luptă pentru promovare se pregătesc pentru mult așteptata reunire.

Liga a 3-a încheiată, fără retrogradate. Cu semne de întrebare la promovare

În schimb, la Liga a 3-a, aproape sigur, sezonul este deja încheiat. Majoritatea echipelor au cerut acest lucru, iar reprezentanții FRF par deciși să meargă pe această variantă. Nu va retrograda nimeni. În schimb, vor promova în Liga a 2-a liderii detașați Aerostar Bacău (Seria I) și U Craiova 1948 (Seria IV), iar în celelalte serii ar urma să se dea trei baraje, deoarece există echilibru în clasament între primele două clasate: Unirea Slobozia – Mostiștea Ulmu (Seria II), Progresul Spartac – CSM Slatina (Seria III) și Fotbal Comuna Recea – Minaur Baia Mare (Seria V). Fapt inedit, rămâne de văzut cum va arăta barajul între cele două formații maramureșene, ținând cont că, înaintea nebuniei generate de pandemia de coronavirus au anunțat că își doresc un parteneriat, începând de la vară.

Aproape toată lumea mulțumită

Practic, în afară de aceste jocuri de baraj, toată lumea pare mulțumită și se gândește deja la ce urmează din toamnă. „Cred că e cea mai bună variantă. Nu avea rost să continuăm sezonul, în condițiile actuale, iar majoritatea echipelor s-au exprimat în acest sens. Pentru noi, urmează o vacanță lungă, dar activă, cel puțin pe alte planuri. Vom începe lucrări de cosmetizare a stadionului și deși ne-am fi dorit să jucăm fotbal, recunoaștem că ne prinde bine această perioadă în care vom lucra în liniște. Când va fi voie în condiții mai relaxate, vom începe și pregătirile din punct de vedere sportiv, sperăm în luna iulie. Până atunci, vom avea discuții cu toți jucătorii, ni-i dorim pe majoritatea din actualul lot. Vrem să aducem și alți jucători cu experiență, dar și alți tineri. Ne dorim să ne consolidăm astfel încât să devenim, sau să redevenim, una dintre echipele apreciate la acest nivel, care nu joacă în Liga a 3-a doar de dragul de a juca”, ne-a spus Ciprian Mustață, director sportiv la Olimpic Cetate Râșnov (C3).

Stadionul Valea Cetății din Râșnov

Florin Stângă: „Va trebui să muncim mai mult să recuperăm în plan sportiv!

Consideră justă „înghețarea” actualului sezon și antrenorul-jucător al lui SR Brașov, Florin Stângă. „Cred că era greu să se mai poată juca în perioada imediat următoare, iar pentru noi decizia de a se încheia campionatul este cea mai bună. Chiar cred că, profitând de această perioadă, clubul nostru ar trebui să se reorganizeze din toate punctele de vedere. Pe de altă parte, va fi nevoie de multă muncă pentru a recupera ceea ce s-a pierdut sportiv în această pauză. Va trebui să discut cu cei din conducere în această perioadă. Dacă voi rămâne la echipă, pentru că actualul contract îmi expiră la 30 iunie, mi-aș dori să începem pregătirea pentru noul sezon la 1 iulie (n.n- mai devreme cu 2-3 săptămâni decât în alte veri), iar aceasta tocmai pentru a mai «repara» din tot ce s-a pierdut și se pierde în continuare stând acasă”, a precizat antrenorul echipei brașovene.

Florin Stângă, antrenor-jucător SR Brașov (FOTO Dan Potor)

Idee „de avarie”…mini-turnee în trei la baraj, la început de august

Pe de altă parte, cum ideea de a promova în Liga a 3-a toate echipele care sunt lider în ligile județene la ora actuală este imposibilă, pentru că nu e loc J a rămas „în picioare” și disputarea barajelor. Mai mult, cum de la L3 nu mai retrogradează nimeni, vor promova din „județ” chiar mai puține echipe decât era prevăzut. Sunt 15 locuri vacante, iar 14 dintre ele vor fi ocupate în urma a tot atâtea mini-turnee la care vor participa câte trei echipe (se va face o nouă tragere la sorți), la începutul lunii august. Plus încă unul, pe criterii pe care FRF le va anunța în funcție de cum va mai evolua situația.

Practic, barajul pentru L3 a fost mutat cu aproape două luni față de cum era prevăzut în calendarul clasic, pentru ca până atunci să se poată juca fotbal și la amatori, în condiții mai lejere decât cele impuse de Guvern pentru mai-iunie.

…plus posibilitatea, încă „în picioare”, de a se mai juca meciuri la „județ

Mai departe, fiecare Asociație Județeană de Fotbal va decide dacă se vor mai juca sau nu meciuri și din sezonul propriu-zis. Probabil în funcție de situația la vârful clasamentului. Și de cum va mai arăta România în toiul verii. „Ministrul Ionuț Stroe a anunțat anumite proceduri care vor fi în vigoare imediat după 15 mai. Acestea se vor afla, oficial, în ordinul pe care îl vor emite, sperăm la începutul săptămânii viitoare, de către Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului. În forma pe care a anunțat-o domnul Stroe sau cu ceva modificări. Spre exemplu, reprezentanții fotbalului au propus să se renunțe la cele două săptămâni de izolare anunțate și să se treacă direct la antrenamente. Vom vedea exact cum va arăta ordinul. Ce este sigur, bazele sportive nu se vor deschide pentru amatori, deci nici pentru fotbaliștii de la Liga a 4-a. Știți deja, cluburile din Liga a 3-a s-au exprimat, prin acel chetionar, să nu se mai reia campionatul. E vorba tocmai de protocolul despre care vorbeam, precum și despre lipsa finanțării de la autoritățile locale, în acest moment greu. Ca o concluzie asupra chestionarelor, FRF a propus această variantă. Mai departe, Liga a 4-a trebuie să mai aștepte. Autoritățile centrale au anunțat că vor evalua situația la fiecare două săptămâni. Atunci când vor permite desfășurarea de activități sportive la nivel de amatori, vor putea și echipele din Liga a 4-a să-și reia antrenamentele. Fiecare AJF va decide dacă se vor mai juca sau nu partide din campionatul propriu-zis. Formatul, acolo unde va fi cazul de a se mai disputa partide, se va discuta și va fi avizat de Federație. Aceasta este o idee de lucru, dar este devreme, nimic nu este clar pe această temă acum! Experiența ultimelor luni ne-a învățat că lucrurile se pot schimba de la o zi la alta. De aceea, trebuie să fim precauți în a înainta date certe și trebuie să luăm lucrurile treptat”, a precizat vicepreședintele FRF, președinte al AJF Brașov, Octavian Goga.

Precizia Săcele – Corona Brașov, plus Colțea 1920: Trio-ul care luptă pentru primul loc în
Liga 4 Brașov

Lasă un comentariu