În urmă cu mulţi ani, poate prea mulţi, Hagi ne avertiza, într-o conferință de presă care probabil va rămâne punct de reper pentru generaţia actuală, poate chiar și cea viitoare: fotbalul românesc se duce, va deveni zero!!! Da, ar fi trebuit să facem statui acelor Fotbaliști, cu F mare!, au reușit să declanșeze adevărate revoluţii de bucurie și entuziasm, au reușit să facă din fotbal un liant pentru societatea atât de divizată și încercată a României din acele vremuri.

Am trăit să o vedem și pe asta…
Nu e de vină Iordănescu. Nu e de vină Chiricheș, Stancu, Torje…nici măcar Tătărușanu! Nu daţi cu pietre în ei, haideți să fim un pic mai inteligenţi și să încercăm să tratăm cauza, nu efectul. Pentru că, nu-i așa!??, la momentul ăsta „purceaua e moartă în coteţ”! Cum putem avea pretenţii de la o naţională care e reprezentanta unui fotbal falimentar, care zâmbește la funeraliile atâtor echipe, unele chiar campioane recente, care ridică din umeri la faptul că echipele din eșaloanele inferioare nu au bani să plătească baremurile de arbitraj, care acceptă faptul că prima ligă trăiește aproape exclusiv din drepturile tv? Am mai spus-o, calificarea la acest turneu final reprezintă o performanță în contextul general al fotbalului românesc! E adevărat, se crease o emulație fantastică în jurul acestei calificări, speram cu toții că putem ieși din grupe măcar, mai ales cu acest sistem în care și locul 3 are șanse mari. Trebuie să acceptăm realitatea, au declarat asta chiar câţiva dintre jucători, atâta putem la momentul actual… Este o concluzie evidentă, în opinia mea este un moment de cotitură în istoria fotbalului românesc, moment care impune luarea de decizii, chiar dacă dure, dar menite să reconstruiască din temelii. Tot! Chiar dacă asta înseamnă să trecem printr-o perioadă însemnată în care să sacrificăm rezultatele și să punem accent pe dezvoltare.
Multe nu ar mai fi de spus… Observ enorm de mulţi oameni care critică, asta în cel mai fericit caz, prea puţini care au lucuditatea să ofere și soluții, mai ales în acest moment de criză. Cuvintele grele se aruncă extrem de ușor, și rănesc mai tare decât orice acum. Să conștientizăm că avem nevoie de mulţi jucători din actualul lot în viitoarea campanie de calificare, haideți să nu îi stigmatizãm și să îi ingropăm în mormântul oprobriului. Haideți să înțelegem cu toții, de la părinți de tineri fotbaliști, antrenori, până la conducători sau manageri de cluburi, că fotbalul este, în primul rând un fenomen social. Societatea are nevoie de fotbal la fel cum fotbalul are nevoie de societate.
Noi, românii, avem un imn fantastic, care îţi face efectiv pielea de găină. Primul vers este sugestiv, pentru generaţii întregi, considerate la vremea lor de sacrificiu. Oare vom reuși să ne deșteptăm, măcar acum???
Eu nu sunt totalmente de acord:
– cred ca supararea generala este impotriva modului lamentabil in care s-au obtinut rezultatele la acest campionat europen, unde, cu exceptia meciului cu Franta, care am avut placerea sa il urmares live si in care Romania a facut in general un joc la inaltimea unui turneu final, am jucat patetic, si in nici un caz la inaltimea cu care suporterii au incurajat aceasta echipa.Poate nimeni nu se supara atat de tare daca vedeam fotbal, daca primeam si marcam multe goluri, daca vedeam ambitie, si nu frica, gafe si blazare.
-de ce sa ne gandim ca vom avea nevoie de majoritatea jucatorilor pentru calificarile la turneul world cup, in conditiile in care foarte multi au persistat intr-un joc mediocru, de ce sa insistam cu aceleasi nume doar in speranta ca vom da lovitura? Si in plus , sunt multi jucatori a caror varsta nu cred ca ii mai recomanda pentru a fi selectionabili, daca avem in plan o reconstructie.De ce sa nu incepem sa schimbam anumite nume, care de multe ori, din niste criterii greu de elucidat, sau apartenta la o echipa sau impresar sunt selectionati si joaca, iar alti jucatori sunt neglijati.De aceea, chiar daca multi spun ca nu sunt solutii, ma gandesc ca totusi, am putea sa incerca si alt jucatori…vorba ceea , eroarea este umana, a persevera este diabolic. Dupa ce Tatarusanu face doua greseli in 3 meciuri, ar fi perfect justificat sa apere in continuare Pantilimon, sau Lung, si exemplele pot continua.
-nu sunt de acord nici cu discursul lui Hagi, care ne indeamna sa tragem cortina; ar trebui sa aiba un discurs constructiv, plin de speranta, si care sa dea idei cu privire la modul in care putem depasi anuite rezultate, si nu a adula trecutul.Iar solutia nu este finantarea din bugetele locale exclusiv a unor sporturi, statul roman trebuie sa investeasca in sportul de masa, si sa nu cada in tentatia unor investitii electorale. Cu ce ajuta sportul daca in Craiova se construieste un stadion , si s-au pompat bani intr-o echipa de fotbal, daca ei nu au un spital decent, sau cum oare copiii din Iasi se vor dezvolta armonios, daca primaria ofera cu generozitate bani unei echipe de fotbal, dar in Iasi copiii nu au o piscina decenta?
-faptul ca societatea si-a intors spatele de la fotbal, si prefera sa petreaca timpul si sa cheltuie banii in hypermarket-uri de exemplu se datoreaza si actorilor din fotbal, care au pierdut contactul cu fotbalul, si produc un spectacol trist, slab, cu accente grobiene pe alocuri,cu istorii ale unor jucatori ce aduc amnte de Coliba unchiului Tom a lui Mark Twain, si presarat din plin cu ilegalitati si fapte oneroase; societatea de azi a transmis un clar „nu ma mai intereseaza” fotbalului, iar fotbalul inca nu stie sau nu vrea sa reactioneze.
-as mai puncta si atitudinea suporterilor croati(o tara mica de altfel), care sunt capabili sa produca suspendarea echipei lor, numai pentru a indeparta ceea ce ei considera elemente corupte si toxice din anturajul fotbalului, in totala antiteza cu atitudinea impacuitoare ce se propune in mediul romanesc „am vrut, dar atat am putut”.
Ai punctat frumos faptul ca imnul nostru incepe cu „Desteapta-te romane…..”, si cred ca in acea vreme Andrei Muresanu a fost un vizionar, dar desteptarea, chiar daca e grea uneori, ar putea insemna ca anumite persoane, incepand cu federali, antrenori, jucatori, etc. sa aibe bunul simt si decenta sa ii lase si pe altii sa incerce !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Când am spus că o să mai avem nevoie de jucători, m-am referit la faptul că o reconstrucție nu poate începe decât în jurul unui nucleu…Îndepărtarea tuturor jucătorilor ar reprezenta o greșeală, mai ales că mulţi dintre ei mai au resurse de potenţial neexploatate… Apreciez că, iată, avem persoane preocupate de soarta fotbalului românesc, care oferă și soluții. Bravo!
ApreciazăApreciază