Fotbalul sud-corean. Primele impresii.

Când mi s-a ivit oportunitatea de a vedea la fața locului ce înseamnă fotbalul sud-corean, nu am ezitat. Vă povesteam, nu demult, despre relația strânsă pe care o am cu Cristi Dănălache, fostul meu coleg de la UTA și Urziceni care acum joacă la Gyeongnam FC, iar invitația lui de a-l vizita o săptămână m-a bucurat foarte mult, mai ales că am folosit această perioadă în care nu am activat pentru a mă documenta. Și nu ai mereu ocazia să studiezi la fața locului fotbalul asiatic!

20160929_170729
Colegii îl strigă Chris. Aici după antrenament. Cu Cristi Dănălache.     foto: arhivă personală.

Încă sunt aici. Coreea de Sud, Changwon. Și încă sunt sub imperiul primelor momente, în care am fost impresionat de ce am văzut la o echipă de a doua jumătate a clasamentului în a doua ligă sud-coreeană! Nu știu dacă sunt în România 3-4 echipe de primă ligă care să beneficieze de condițiile de pregătire pe care le-am văzut aici, iar ce am observat la antrenamentele lor m-a surprins! Calitatea fizică și tehnică a jucătorilor sud-coreeni este excelentă! Vă spun sincer, am fost ieri la un meci între 2 echipe care sunt în primele 5 din liga a doua, Busan și Daegu, echipe care ar fi fără probleme în prima jumătate a clasamentului primei ligi din România! Iar străinii care evoluează aici, în liga a doua… Nu vreau să vorbesc prostii, sau să îmi atrag antipatii, dar nu cred Steaua și-ar permite să aducă asemenea jucători! Bineînțeles, aspectul financiar contează foarte mult, în ultima perioadă țările din Asia au început să investească serios în fotbal, iar Coreea de Sud nu face excepție. Și investesc semnificativ, chiar dacă fotbalul nu este cel mai popular sport de aici (ce ziceți de baseball?? 🙂 ).

Vă spuneam de jucătorii sud-coreeni. Le poți reproșa multe, nu și atitudinea față de fotbal. La ei nu există antrenament la care să nu se implice 100%! Asta în condițiile în care cea mai scurtă ședință de pregătire durează cam 90 de minute, majoritatea întinzându-se pe două ore. Aici, la Gyeongnam, aproape toți jucătorii locuiesc la baza de antrenament (cu alte cuvinte, cantonament non-stop!), și aproape toți fac antrenament suplimentar în fiecare zi, în general în sală de forță. De multe ori, fac acest antrenament suplimentar chiar și în ziua meciului! Bineînțeles, noi privim chestia asta ca pe o anomalie, dar la ei munca vine mereu pe primul plan. Extraordinar de rapizi, toți lovesc mingea cu ambele picioare, și o lovesc bine! Am rămas uimit de execuțiile tehnice de care sunt capabili! E adevărat, bagajul tactic individual și colectiv e destul de limitat la ei, iar adaptarea jucătorilor străini poate fi greoaie din cauza faptului că sud-coreeni sunt foarte naționaliști și acceptă foarte greu sau deloc că cineva poate fi mai bun decât ei.

20160928_154700
Imagine de la antrenamentul Gyeongnam FC.     foto: arhivă personală. 

Sunt o grămadă de lucruri interesante de spus despre Coreea de Sud în general, și despre fotbalul sud-corean, în particular. Bineînțeles, nu am cum să aflu foarte multe într-o săptămână, dar promit să împărtășesc cu voi toate curiozitățile și diferențele pe care le voi observa, din punct de vedere fotbalistic, bineînțeles.

Să ne auzim cu bine! Până data viitoare, toate cele bune!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s