Calitățile fizice de bază ale portarului

Când ne gândim la pregătirea fizică la echipele de fotbal din România, conștientizăm în primul rând că nu toate au în staff un preparator fizic, sau o persoană specializată în pregătirea fizică a jucătorilor. De aceea, m-am gândit că ar fi folositor să vorbim astăzi despre calitățile fizice și pregătirea fizică specifică a portarilor (subiect tratat în viziune proprie și la modul practic). Fără îndoială, nu sunt lucruri noi sau neștiute, dar e bine uneori să ne reîmprospătăm memoria și să ne diversificăm cunoștințele.

Cînd vorbim despre poziția de portar în fotbal, vorbim despre una dintre cele mai importante poziții din teren. În zilele noastre, vedem că se încearcă tot mai mult să se cunoască această poziție și există un interes crescut asupra felului în care pregătim portarii.

27D01BC600000578-3049028-image-a-34_1429647352198
Iker Casillas, unul dintre portarii de legendă din istoria lui Real Madrid

De aceea, nu ni se pare ciudat ca această poziție necesită un antrenament special și oameni calificați în dezvoltarea portarilor și a calităților lor. Pentru a oferi un antrenament individualizat, prin exerciții specifice, pentru a dezvolta calitățile și jocul unui portar, avem nevoie de anumite cunoștințe, iar în acest articol vom vorbi despre partea fizică în antrenamentul portarului.

Este foarte important ca portarul să fie bine pregătit fizic pentru a face față cerințelor postului și competiției în sine.

Prin urmare, mă voi limita să vorbesc despre calitățile și caracteristicile pe care portarul trebuie să le posede pentru a obține performanțe sportive maxime. Aș defini calitățile fizice ca fiind un factor esențial (determinant) pentru a dezvolta calitățile și acțiunile tehnice și tactice cu care portarul se va întâlni pe terenul de joc.

Dacă analizăm acțiunile unui portar pe terenul de joc, vom vedea că aproape toate se rezumă la mișcări explozive și rapide,  de asemenea deciziile luate de portar sunt foarte rapide, toate acestea ducând spre necesitatea antrenării anumitor calități și acțiuni specifice.

FB4AA4D731E54AFAAD1DE7578FE24478
Alături de Bogdan Dascălu, un portar de doar 21 de ani, care posedă calități fizice de invidiat.

Abilități fizice necesare unui portar de fotbal

Am să prezint câteva criterii fizice care sunt necesare pentru această poziție specifică în fotbal. Toți portarii ar trebui să dețină câteva din aceste calități:

 

  • Înălțime peste medie
  • Viteză de deplasare
  • Viteză de reacție
  • Coordonare

Calitățile fizice ale portarului reprezintă un termen foarte amplu, unde putem vorbi și de aspecte genetice, flexibilitate, rezistență, forță sau alte calități motrice.

Dar haideți să dezvoltăm aceste subiecte:

Forța

Putem diviza forța în mai multe forme:

Poza - Forta

Flexibilitatea

 – Capacitatea locomotoră de a efectua mișcări de mare amplitudine –

Sunt mai mulți factori care determină flexibilitatea portarului nostru, cum ar fi:

Poza - flexibilitatea

Putem distinge două tipuri de flexibilitate:

DINAMICĂ– este cea pe care o facem atunci când vrem să ajungem la întinderea maximă a mușchiului.  Când efectuăm acest tip de flexibilitate, va exista o deplasare a uneia sau mai multor părți a corpului.

STATICĂ – nu există  mișcare. Este vorba despre luarea unei anumite poziții și de acolo, căutarea unui grad de întindere care nu ajunge la durere și care trebuie menținut câteva secunde.

Viteza

Putem spune că este un aspect foarte important în antrenamentul specific al  portarilor. Ne permite să efectuăm mișcări foarte rapide în cel mai scurt timp, sau să reacționăm în cea mai mare viteză.

Viteza ne permite să facem mișcări în cel mai scurt timp posibil, în fața unui stimul (cum ar fi mingea, adversar, etc.)

Putem deosebi mai multe feluri de viteza:

Poza - Viteza

Rezistența

 – Abilitatea de a efectua o mișcare, o sarcină, pentru o perioadă lungă de timp –

Poza - rezistenta

Putem vorbi despre coordonare sau stabilitate (balans) ca fiind atribute fizice necesare portarului, chiar fundamentale în antrenamentele portarilor, și care se reflectă în special în timpul competițiilor.

Coordonarea ne permite să avem control total asupra corpului și să efectuăm mișcări în mare viteză, mișcări în care portarul poate efectua în orice moment gesturi specifice, necesare în acea acțiune.

Este necesar ca portarul nostru să aibă o motricitate bună, care să îi permită să execute precis orice mișcare, în orice moment, și de asemenea, poate fi considerată o calitate necesară portarului de fotbal.

Să nu uităm de stabilitate (balans), un alt aspect important, atunci când trebuie să îți menții corpul într-o anumită poziție, sau să faci bătaia pe un picior, sau să sari și să nu te destabilizezi din cauza unui adversar, etc.

Antrenament model – sala de forță (arhivă personală)

Poza - antrenament forta

Poza - antrenament forta 2

Poza - antrenament forta 3

Așadar, am încercat să enumăr câteva aspecte fizice care trebuie antrenate și luate în considerare în timpul procesului de pregătire al portarilor. Desigur, în cazul fiecărui portar sau echipă, trebuie să existe un plan de pregătire de antrenament, în care să se urmărească dezvoltarea acestor calități și a altor aspecte specifice, pe  care am să încerc să le ating în următoarele articole.

4 gânduri despre „Calitățile fizice de bază ale portarului

  1. Eu sunt tânăr dar nu pot sa nu compar vremurile. Cum e posibil ca înainte de 1989 sa avem fotbal de calitate și jucători valorosi care erau plătiți cu salariu normal ca orice lucrător și vremurile de acuma când teoretic tehnicile de antrenament sunt mult mai sofisticate și banii sunt mai multi. Cu toate acestea fotbaliștii romani ies in evidenta mai mult prin scandaluri in ziare decat prin activități fotbalistice.

    Apreciază

  2. Foarte interesant articolul, mereu stateam in poarta cand eram mic si visam sa ajung portar, nu a fost sa fie din varii motive, dar si acum la un fotbal cu prietenii, tot in poarta stau 😉 Mi se pare superb sa fii portar, iar satisfactia pe care o ai cand iti salvezi echipa din faze grele, nu se compara cu nimic, nici macar cu un gol. O singura chestie cu care eu personal nu sunt de acord, asta cu inaltimea, departe de a avea vreo frustrare sau ceva (am 1,85) dar mi se pare o ideea plecata de la englezi, care obisnuiesc sa joace mult cu mingi aruncate in careu (pe varf) fapt care i-ar „obliga” la un portar inalt, insa de multe ori s-a dovedit ca in fotbal portari mai scunzi pot fi la fel de valorosi, compensand lipsa de inaltime cu reflexe senzationale sau plasament foarte bun/intuitie buna a traiectoriei mingii. Printre numele care imi vin in cap sunt mexicanii Jorge Campos si Oscar „Iepurele” Perez, dar si la 1,80 care nu e o inaltime nemaintalnita Santiago Canizares sau Yoshikatsu Kawaguchi. Portari care au facut senzatie la Campionate Mondiale sau in UCL, Cupa UEFA (nr. Canizares).

    Oricum, frumos articol, multa bafta in cariera de antrenor si blogger (sa zicem asa) si nu o sa uit vreodata ca unul din primele meciuri pe care le-am vazut, copil fiind a fost Liberty-Oasul Negresti, si in ciuda scorului marisor din ce tin minte, retin un Stetca in poarta Oasului plin de inspiratie si reflex 😉 Nu pot sa zic ca m-a influentat decisiv acea prestatie in dragostea mea pt. postul de portar, dar o fi avut un procent oarecare. Oricum ati fost un portar bun, care (parerea mea) merita sa ajunga mult mai sus decat (Divizia B) si sporadic prin A. 😉

    Apreciază

Lasă un comentariu