Pagini din Australia – Grand Finale

După cum ați putut observa, în ultima perioadă am fost informați despre noutățile dintr-un campionat considerat exotic de către unii specialiști, mai precis campionatul australian de fotbal, Hyundai League. Bogdan Dana este cel care a „ținut aproape” și de Lucian Goian, fundașul român care a evoluat în această primăvară pentru Perth Glory, echipă eliminată în semifinalele competiției. De această dată, avem plăcerea să citim cronica marii finale a Hyundai A-League, dintre FC Sydney și Melbourne Victory.

 

 

SYDNEY FC – MELBOURNE VICTORY 4-2 (1-1), DUPĂ PRELUNGIRI ȘI LOVITURI DE DEPARTAJARE 

 

SYDNEY FC CÂȘTIGĂ MULT AȘTEPTATA FINALĂ DIN 2017, DAR NU FĂRĂ EMOȚII

 

VEDEȚI REZUMATUL VIDEO ȘI O STATISTICĂ INTERESANTĂ AICI:

http://www.abc.net.au/news/2017-05-07/sydney-fc-triumphs-on-penalties-in-fiery-a-league-decider/8504696

Meciul s-a disputat pe Allianz Stadium din Sydney, în fața unei asistențe record de peste 40.000 spectatori, oferind astfel rețeta ideală de succes pentru FFA (Football Federation Australia). Sistemul cu o finală într-o singură manșă este însă nedrept, cu siguranță dacă se juca un singur meci pe terenul celeilate echipe, altul ar fi fost rezultatul. Cei de la Melbourne Victory mi s-au părut cel puțin la fel de buni ca și gazdele și după ce au preluat conducerea cu 1-0 chiar am dorit să păstreze rezultatul și să furnizeze o surpriză la final.

 A fost însă 1-1 după cele 90 de minute și s-a ajuns la lovituri de departajare pentru a se stabili câștigătoarea, dar cu câteva minute înainte de finalul partidei, oaspeții au lovit bara după un șut frumos al lui James Troisi.

 Rezumatul video atașat mai sus este destul de elocvent, aș dori doar să discut puțin despre jucătorul cel mai important al oaspeților, Besart Berisha. El a deschis scorul în această partidă și cred că de când a venit în Australia, acum 6 ani, a înscris în fiecare finală disputată, și au fost cam 4-5 finale pentru el, dacă nu mă înșel. A jucat 3 sezoane la Brisbane Roar unde a câștigat trofeul 3 ani la rând și în 2015 s-a mutat la Melbourne Victory deoarece fostul său club a decis că nu îl mai poate plăti în postura de marquee player (acești jucători sunt plătiți în afara fondului de salarii de 2.6 milioane dolari australieni, fondul va crește la aproape 3 milioane din sezonul viitor; socoteala e simplă pentru un lot de 26 de jucători).

berisha - melbourne victory
Atacantul lui Melbourne Victory, Besart Berisha.        foto: 7Sport

A înscris 100 de goluri în Australia în cele 6 sezoane, dar e jucătorul care mereu înscrie în meciurile importante. Joacă vârf de atac dar își creează singur multe ocazii, participă mereu și la faza de apărare, este antipatic pentru că este mereu gata de luptă, dar după cum am spus, tot nu înțeleg raționamentul fostului său club din Brisbane, nici după 2 ani după ce a plecat de acolo.

Se poate vedea faza golului pe care și-a creat-o singur în acest meci, și în care, până la urmă, 3 apărători ai gazdelor nu au reușit să îl atingă sau să îl atace decisiv.

Berisha a jucat pentru Hamburg SV intre 2004-2007, înseamnă că poate a fost în lot sau în teren când Rapid a eliminat această echipă în 2005, în Cupa UEFA, apoi a fost cumpărat de Burnley în Anglia și  pe urmă a mers în divizia secundă din Germania, la Arminia Biefeld, înainte de a veni la Brisbane Roar în 2011. A jucat pentru naționala Albaniei în preliminariile Euro 2008 (am fost și noi atunci în grupa lor, când ne-am calificat înaintea Olandei) și pentru CM 2010, dar se pare că i-a spus antrenorului Giani De Biasi că nu se mai simte în stare să călătorească așa de departe ca să vină la convocările echipei naționale. Cu toate acestea, și-a schimbat opinia și a ales în acest an să debuteze pentru nou creata națională a statului Kosovo.

La golul egalizator al echipei Sydney FC, Berisha se afla pe linia porții, lângă bară, a încercat să scoată mingea din cădere cu capul, dar nu a putut să facă nimic ca să împiedice golul egalizator. Acest gol a intevenit în urma unui șut bun al veteranului David Carney, care a debutat pentru Sydney FC acum 11-12 ani și acum a revenit să își încheie cariera la aceeași echipă.

david-carney_1wikvq1adh2st1eso7j9j4ti1b
David Carney.    foto: Hyundai A-League

 Acest David Carney a fost urmărit și de…Steaua Bucuresti (actuala FCSB) prin 2005-2006, atunci când echipa noastră mai speria și elimina echipe în competițiile europene, îmi amintesc că discutam prin email cu domnul Mihai Stoica despre Carney și un alt jucător de la Sydney FC la acea vreme (Sascho Petrovski) ca posibile transferuri pentru clubul nostru (nu au ajuns nici unul până la urmă să joace pentru noi).

Prima ratare de penalty a fost pentru un jucător gazdă, dar după aceea doi jucători de la oaspeți au ratat, și trofeul a ajuns să fie câștigat de Sydney FC, echipa care a fost o campioană meritorie până la urmă, a dominat competiția de la un cap la altul în acest sezon.

Acum să vedem cât de departe ajung în Asian Champions League, cea mai de succes poveste în această competiție îi aparține echipei rivale din Sydney, Western Sydney Wanderers, care a câștigat trofeul în 2013, la nici 3 ani de la înființare!

Pentru cine își aduce aminte, atunci au disputat finala competiției asiatice împotriva lui Al Hilal, antrenată la acea vreme de actualul antrenor al FCSB, iar în teren pentru echipa saudită se afla și Pintilii (am văzut meciul tur la televizor atunci, și sincer, Pintilii era cam cu o clasă și ceva peste restul coechipierilor, dar au pierdut cu 1-0 la WSW iar în meciul retur, portarul Ante Covic a făcut meciul vieții și a fost 0-0).

Acum toate echipele își definitivează loturile pentru sezonul viitor, pauza competițională aici este cam lungă, urmează cam 3 luni de vacanță până se reîncepe pregătirea pentru ediția următoare a competiției.

Aș dori ca Lucian Goian să continue la Perth Glory și în sezonul viitor, să vedem ce socoteli are clubul de aici, mi-ar face din nou mare plăcere ca el să revină aici sub orice formă (pentru tot sezonul sau pe termen scurt).

Îi doresc mult success în continuare lui Lucian Goian, mi-a făcut mare plăcere să îl cunosc și să îl urmăresc din tribune aici la Perth, rămâne să mai scriu din când în când, atunci când am ceva interesant de spus!

Dr. Bogdan Dana
Perth, Australia

10 Mai 2017

Un gând despre „Pagini din Australia – Grand Finale

Lasă un comentariu