Jurnal de India – Episodul 1

 Mumbai, India… Niciodată nu mi-aș fi imaginat că voi ajunge aici! Însă progresul făcut în ultimii 2-3 ani de India, în ceea ce privește fotbalul, m-a făcut să accept această ofertă. A contat și faptul că aveam ocazia să lucrez din nou cu Alexandre Guimaraes, un antrenor pe care l-am avut și în China, la Tianjin TEDA. Și până acum sunt foarte mulțumit de alegerea făcută, chiar dacă la început îmi era puțin frică ,neștiind foarte multe despre fotbalul indian. Am găsit aici un club foarte bine organizat din toate punctele de vedere. Imediat ce ne-am înțeles asupra clauzelor contractuale, Watson Fernandes, un fel de director sportiv la Mumbai City FC, a început să-și intre în pâine. Mi-a trimis pe mail toate actele de care aveam nevoie pentru obținerea vizei de India, mi-a comunicat programul pentru următoatele 4 luni, mi-a adus la cunoștință faptul că vom locui cu toții la un hotel de 5 stele din Mumbai cu trei mese zilnice, m-a întrebat ce măsuri am la echipamentul de joc, de antrenament și de prezentare, cu ce număr aș vrea să joc, ce nume vreau să-mi scrie pe tricoul de joc… Detalii mărunte, însă importante.

goe1
Împreună cu câțiva dintre coechipieri.       foto: arhivă personală.

Și  uite așa am ajuns în India, la Mumbai, pe la jumătatea lunii august. Am stat acolo  patru  zile , timp în care au venit și ceilalți străini, din toate colturile lumii ( Ungaria, Argentina, Brazilia, Haiti…). Am făcut apoi, într-o zi, un tur al orașului cu autocarul echipei și am avut și un ghid care ne-a prezentat principalele puncte de atracție ale Mumbaiului. În următoarea zi, proprietarul echipei a insistat să ne cunoască, să bem un ceai împreună… Ranbir Kapoor, căci despre el este vorba, este cel mai în vogă și totodată cel mai bine plătit actor de la Bollywood. A avut un discurs scurt, în care ne-a transmis că este foarte bucuros să ne cunoască, de asemenea că are încredere în noi și că ne asigură toate condițiile pentru performanță. La plecare am vrut să-l întreb dacă sunt adevărate zvonurile despre nunta Iuliei Vântur cu Salman Khan, însă am aflat că este o oarecare rivalitate între cei doi și am renunțat :).

goe8
O pereche de Bollywood :). Ranbir Kapoor, proprietarul echipei Mumbai City FC și un vestit actor indian.          foto: arhivă personală.

 Apoi am plecat înspre Dubai , pentru un cantonament de 35 de zile! O perioadă cu antrenamente intense si câteva meciuri amicale împotriva echipelor locale. Aici am găsit condiții extraordinare, atât de antrenament cât și de cazare. Într-adevăr, este foarte cald, însă, spre bucuria mea, organismul meu suportă foarte bine căldura. Dimineața facem un antrenament în sala de forță, la hotel, după care seara au loc antrenamentele tehnico-tactice pe teren.  Ne antrenăm în Dubai Sport City, un complex imens care cuprinde patru terenuri de antrenament cu gazon natural, două terenuri sintetice și un teren acoperit, cu gazon sintetic. Chiar dacă pare greu de crezut, având în vedere că la Dubai temperatura este foarte crescută, terenurile sunt impecabile. Încă un motiv să credem că factorul financiar este foarte important în întreținerea terenurilor.

A urmat o perioadă de adaptare la efort, o perioadă în care am început să ne cunoaștem unii pe alții, fiind practic o echipa nouă. Pe zi ce trece, începem să ne simțim unii pe alții, să dezvoltăm niște relații de joc, bazate pe calitățile fiecăruia. Jucătorii indieni au calități foarte bune, chiar dacă nu au o statură impresionantă, însă au câțiva jucători cu experiență care au știința jocului, un lucru esențial în fotbal. Iar jucătorii străini, de asemenea se ridică la standardele fotbalului mare. Plus că îl vom avea coechipier și pe Diego Forlan, un nume imens al fotbalului mondial, care chiar dacă are 37 de ani , va fi cu siguranță un lider al echipei și un jucător care poate oricând să-ți câștige un meci de unul singur. Sper ca până pe 3 octombrie, când începe campionatul, să fim la capacitate maximă. Nu va fi ușor când va începe competiția! Campionatul are 8 echipe și se joacă 14 meciuri în total, într-o perioadă relativ scurtă (două luni și jumătate). Majoritatea echipelor au jucători străini de calitate, iar fiecare echipă are un „markee player”, adică jucătorul-vedetă. Printre alții, ne vom duela cu Helder Postiga, John Arne Riise, Aaron Hughes, Eidur Gudjohnsen, fundașul brazilian Lucio sau Florent Malouda, jucători care, de-a lungul carierei lor, au ridicat deasupra capului trofee importante, atât la nivel de club cât și la echipele naționale.  La antrenori i-aș menționa pe Marco Materazzi și pe Gianluca Zambrotta, care își vor conduce echipele de pe banca tehnică.

goe6
Împreună cu antrenorul secund, Alex Ambrose.          foto: arhivă personală.

Abia aștept primul contact oficial cu Hero Indian Super League, (așa se numește oficial campionatul Indiei)!  Aceasta este o ligă nou-înființată, care acum se află la cel de-al treilea sezon. Se joacă sistemul „play off – play out”, primele patru echipe calificându-se în play off. De anul viitor, în proporție de 80%, se va schimba sistemul și campionatul va dura mai mult, aproximativ 7-8 luni.  Până atunci nu ne rămâne decât să ne pregătim bine pentru sezonul actual și să sperăm că la finalul acestuia vom fi în vârful piramidei, pentru că așa am fost învățați de la primii pași în fotbal… Să îți dorești mereu să fii numărul 1!

8 gânduri despre „Jurnal de India – Episodul 1

  1. BUNA ZIUA,
    Ma numesc Bogdan, locuiesc la Perth in Australia de 10 ani, am vazut si eu citeva meciuri cind era in primul sezon aceasta competitie din India.
    Noroc cu strainii care joaca in aceasta competitie pentru ca jucatorii locali sunt aproape penibili.
    In al doilea rind, se scrie marquee player, nu markee player, termenul e folosit si in Liga din Australia, vezi definitia corecta aici https://en.wikipedia.org/wiki/Marquee_player
    Se vedea insa ca multi dintre fostii mari fotbalisti erau un pic overweight (inclusiv Mutu cind a driblat vreo 4-5 jucatori si a inscris un gold frumos anul trecut), sa nu zic grasi si se vedea ca joaca cu mentalitatea „cine am fost si ce am ajuns, dar o fac si pe asta pentru bani”.
    Oricum pentru Lucian Goian este ca o apreciere a carierei sale chiar daca e cunoscut de unul dintre antrnori, sunt multi jucatori care si-ar dori sa isi incheie cariera undeva pe bani multi.
    Multi succes si o sa urmaresc blogul, nu cred insa ca se vor mai transmite meciuri in Australia din Liga Indiana, acum a venit aici BeIn Sports cu toate meciurile din Liga Campionilor, Europa league si campionatele din Italia, Spania, Franta, Germania si SUA.

    Bogdan

    Apreciază

  2. Interesant articol, asteptam urmatoarele episoade; nu cred ca o sa poti scrie dupa fiecare etapa cate un episod dar te asteptam cu un articol macar la jumatatea sezonului. Multa bafta.

    Apreciază

      1. Fain de el, se explica atunci de unde isi permite sa tina un club de fotbal :)). Multumesc frumos pentru raspuns si multa bafta, o sa va urmaresc pe Eurosport, din ce stiu vor transmite meciurile.

        Apreciază

Lasă un comentariu